Sindikat lekara: Lončar hitno da ode sa funkcije, tužilaštvo da reaguje

Sindikat lekara: Lončar hitno da ode sa funkcije, tužilaštvo da reaguje

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, komentarišući otkriće KRIK-a da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar davao medicinske nalaze kriminalcu bliskom zemunskom klanu Petru Paniću Pani pomoću kojih je on izbegavao suđenja, kaže da bi u normalnoj državi Lončar podneo ostavku ili bio smenjen, i dodaje da tužilaštvo treba da reaguje.

Piše: Dragana Pećo

Panić za KRIK navodi da je bilo kakvo pogrešno predstavljanje stanja pacijenta – krivično delo.

„Smatramo da je najmanje što bi državni tužilac morao da uradi jeste da se pozabavi onim što je ministar Lončar radio u prošlosti, a i što pretpostavljam, još radi“, ističe Panić za KRIK.

On podseća da je sindikat i ranije tražio smenu ministra Lončara jer, kako kaže, nije dostojan te funkcije.

„Hitno je da Zlatibor Lončar ode sa bilo kakve funkcije u zdravstvu“, napominje Panić.

„U nekoj normalnoj i pristojnoj državi, podneo bi ostavku ili bio smenjen. Sigurno ne bi bio izabran treći put na mesto ministra“, navodi predsednik sindikata.

Podsetimo, KRIK je otkrio da je ministar Lončar u vreme dok je bio mladi lekar izdavao Petru Paniću Pani, kriminalcu bliskom zemunskom klanu, lekarske nalaze koji su mu pomogli da odlaže suđenja

Nalazi, međutim, prema sudskoj dokumentaciji čije kopije poseduje KRIK, nisu odgovarali realnom stanju. U jednom od izveštaja, Lončar je tvrdio da se Panić oporavlja od ranjavanja, te da zbog toga ne može da prisustvuje suđenju – iako je bio upucan više od tri i po godine ranije.

Sudski veštak je utvrdio da Panić nije imao zdravstvenih problema koji bi ga sprečili da se pojavljuje na sudu.

Takođe, u trenutku kada mu je Lončar propisao strogo mirovanje, Panića ni policija nije mogla da pronađe, a komšije su ispričale da je otputovao.

KRIK je ranije otkrio i da je Lončar kupio stan od udovice Sretka Kaliića, najozloglašenijeg ubice zemunskog klana.

O odnosu Lončara i pripadnika ove kriminalne grupe govorili su i zaštićeni svedoci na suđenju za atentat na premijer Srbije Zorana Đinđića.

Više o tome pročitajte ovde

1 Comment

  1. Milan kaže:

    Loncar da ode na mesto ministra odbrane a Vulin da bude ministar zdravlja,samo treba da pokupuju opet diplome i reseno.