Sikimić novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije

Sikimić novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije

Dragan Sikimić

Dragan Sikimić, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), izabran je danas za direktora Agencije za borbu protiv korupcije. On je postavljen dva meseca pošto je prethodna direktorka Majda Krišikapa podnela ostavku.

Piše: Jelena Radivojević

Agencija je saopštila da je odbor te institucije jednoglasno odlučio da Dragana Sikimića postavi za direktora. Kako se navodi u saopštenju, odbor je pre izbora obavio razgovor sa još jednim kandidatom koji je ušao u uži krug, Dejanom Damnjanovićem, pošto je Željko Ivanji ranije odustao od kandidature.

Danica Marinković postavljena je za predsednicu odbora, a Miloš Stanković za njenog zamenika.

U biografiji koju je dostavio Agenciji Sikimić navodi da je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, te da je radio kao advokat više od deset godina. U biografiji piše da je od 2001. do 2008. godine radio u Kancelariji visokog predstavnika za BiH u Brčko distriktu, kao i da je trenutno na poziciji zamenika direktora NSZ.

Sikimić je bio pravnik u firmi „Delta M“ od 1998. do 1999, a naredne dve godine je bio direktor kompanije „BC Internacional“. Bio je član radne grupe za izradu Zakona o radu 2014. godine, piše u biografiji.

Agencija za borbu protiv korupcije nije imala direktora od novembra prošle godine pošto je Majda Kršikapa podnela ostavku bez ikakvog obrazloženja. Za dva meseca koliko je Kršikapa bila direktorka, Agencija je pokrenula vanrednu kontrolu imovine pojedinih funkcionera i objavila izveštaj o troškovima kampanje za predsedničke izbore.

Do izbora Kršikape, Agencija je devet meseci bila bez direktora pošto je u decembru 2016. godine Tatjana Babić podnela ostavku na ovu funkciju. Na njeno mesto kao vršilac dužnosti postavljena je Verka Atanasković.

Predsednik i zamenik predsednika odbora

Danicu Marinković, koja je danas izglasana za predsednicu odbora Agencije, u članstvo ovog tela izabrala je Narodna skupština 2016. godine. Zbog tog izbora pobunilo se 15 nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Organizacije su tada saopštile da brojni dokazi ukazuju da je Marinković za vreme obavljanja sudijske funkcije postupala politički pristrasno i neprofesionalno, te da je zbog toga nedostojan kandidat za rad u nezavisnom državnom organu.

Miloš Stanković je postao član odbora u julu prošle godine na predlog Predsednika republike Aleksandra Vučića. Od 2016. godine Stanković je docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kom je i diplomirao.

Odbor Agencije godinama nije radio u punom sastavu jer Skupština Srbije nije odlučivala o članovima koje su predlagali čelnici nezavisnih inistitucija. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

1 Comment

  1. dusan pesic kaže:

    Pa sta reci kada O.F.P.S …..ZA MUZIKU UTERIVA DUGOVANJA …cak i posle 9 godina i 345 dana , dok potrazivanje za R.T.V i slicne pretplate zastarevaju za mnogo mnogo krace vreme. ko ih podrzava a oni istog finansiraju……….o cemu Srbijo pricas??????????????