Sekretar MUP-a predložen kao svedok odbrane u slučaju „Jovanjica“

Sekretar MUP-a predložen kao svedok odbrane u slučaju „Jovanjica“

Milosav Miličković, državni sekretar MUP-a (Foto: MUP)

Advokatica Predraga Koluvije, optuženog za uzgajanje 1,6 tona marihuane, danas je na suđenju rekla da je predložila kao svedoka Milosava Miličkovića, državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ona je na više načina pokušavala da ospori optužnicu, žalila se na medijsku hajku i na rad tužioca. 

Piše: Sara Smolović

Današnje suđenje Predragu Koluviji i saradnicima, jedno od trenutno najpoznatijih postupaka organizovanog kriminala, proteklo je u izlaganju njegove advokatice Zore Dobričanin Nikodinović koja je objasnila kako će braniti svog klijenta.

U sudnici se čulo i ime visokog funkcionera policije.

Naime, Koluvijina advokatica rekla je da je predložila kao svedoka Milosava Miličkovića, državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova i jednog od osnivača Srpske napredne stranke (SNS).

Ako sud prihvati ovaj predlog, njegovo svedočenje trebalo bi da pomogne Koluviji da dokaže nevinost.

Koluvija, naime, tvrdi da nije uzgajao marihuanu, već industrijsku konoplju – biljku iz iste porodice koja je legalna za uzgajanje. Njegova odbrana kaže da je uzgajanje ove biljke prijavio Ministarstvu poljoprivrede, ali i MUP-u i da Miličković to može da potvrdi. 

Predrag Koluvija (foto: ipa-serbia)

„Policija je znala da se to (industrijska konoplja) proizvodi tamo“, rekla je advokatica. „Predložili smo Miličkovića za svedoka sa kojim je Koluvija išao na poslovne, a ne neke privatne razgovore”.

O tim sastancima prvi put se saznalo u optužnici, o čemu je KRIK ranije pisao.

Svedok Nebojša Đurđević, marketinški menadžer u „Jovanjici” i bivši novinar Studiјa B, ispričao je tužilaštvu da se Koluvija sastao sa Miličkovićem 2016. godine u njegovoj kancelariji u zgradi SIV-a.

„Suština tog razgovora je bila da je Predrag Koluvija razmišljao o proizvodnji industrijske konoplje i pokušao je sa Miličkovićem da reši to pitanje”, objasnio je Đurđević i napomenuo da je sastanak trajao 15-ak minuta.

Sekretar MUP-a i vlasnik „Jovanjice” su prijatelji i na društvenoj mreži Fejsbuk. 

Koluvijina advokatica nekoliko puta je ponovila da se Koluviji ne bi isplatilo da gaji marihuanu.

„Jedan kilogram medicinske konoplje, što je industrijska konoplja, u Nemačkoj košta 20 i kusur hiljada evra. I sad će Koluvija da proizvodi travuljinu (marihuanu) koju svaki klinac na prozoru i u podrumu može da proizvodi, a koja košta tri do četiri hiljade evra. Gde je tu ekonomska isplativost?”, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Isticala je i da su „Jovanjica” i partnerska firma „Superior” imale dozvole Ministarstva poljoprivrede za gajenje industrijske konoplje. 

Objasnila je da je „Superior” slao „Jovanjici” industrijsku konoplju, gde se ona razmnožavala, pa je slata nazad „Superioru” koji ju je zatim izvozio u inostranstvo. Sve biljke su bile obeležene bar-kodovima, koje je policija uklonila, zbog čega je veštačenje biljaka kompromitovano”, tvrdi advokatica.

Ona je za optužnicu rekla da je „apsolutno klimava” i da je tužilaštvo nezakonito pribavilo komunikaciju između Koluvije i saradnika preko tajne aplikacije ‘Razgovor’ koja je bila instalirana na njihovim telefonima.

Advokatica sa žalila na novinare, kao i na predstavnika opozicije, za koje je rekla da vode medijsku hajku.

Potcenjivački se odnosila prema tužiocu Saši Drecunu kojeg je ironično nazivala „moj dragi tužilac”, rekla da ne zna ispravno da pročita strane nazive sorti uzgajanih biljaka i istakla kako mu je to prvi slučaj u Specijalnom tužilaštvu. 

Tvrdi da je tužilac uveo „politiku i politizaciju” u ovaj slučaj.

Na suđenju se, inače, danas pojavio i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, koji je takođe angažovan kao Koluvijin advokat.    

„Podzemlje Jovanjice”

Za industrijsku konoplju koju je Koluvija uzgajao na svom imanju, tužilac je juče rekao da je to bio samo „paravan” za pravi posao – uzgajanje marihuane.

„Opšte je poznato da se kroz to delo (gajenje i prodaja marihane)  stiče izuzetna materijalna korist”, rekao je tužilac Drecun.

Objasnio je da su biljke koje su pronađene kod Koluvije veštačene tri puta i da je u njima pronađena psihoaktivna supstanca THC u količini iznad zakonom dozvoljene.

Koluvija je sa osmoricom saradnika uhapšen u novemberu prošle godine, a policija je ispod njegovog imanja u Staroj Pazovi pronašla podzemne prostorije u kojima se uzgajala, ali i sušila i pakovala marihuana, kako piše u optužnici. Zaplenjeno je čak 1,6 tona marihuane, a jedan od policajaca je rekao da je to jedna od najvećih zaplena u Srbiji.

Koluvijin slučaj je privukao veliku pažnju javnosti upravo zbog kontakata koje je on imao sa različitim državnim funkcionerima.

Tokom 2015. i 2016. godine imanje „Jovanjice” posetili su tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin, Dragan Sikimić, danas direktor Agencije za sprečavanje korupcije, i Zoran Babić, bivši direktor „Koridora Srbije”.  

Najčešće je u društvu Koluvije viđan Dragomir Petronijević, član veća Grada Beograda i član glavnog i izvršnog odbora SNS-a.

Koluvija je imao veze i u bezbednosnim službama Srbije, što će pokazati i drugi krug hapšenja iz jula ove godine. 

Tada su uhapšeni pripadnici obaveštajne službe BIA-e i policajci zbog sumnje da su bili deo organizovane grupe Predraga Koluvije. Pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) se nalazi u bekstvu.

Protiv njih Tužilaštvo za organizovani kriminal i dalje vodi istragu.

Detalje optužnice pročitajte ovde

Comments are closed.