Sejdinović: Tužbe protiv novinara pritisak na slobodu medija

Sejdinović: Tužbe protiv novinara pritisak na slobodu medija

Nedim Sejdinović

Tužba ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a je vid pritiska na novinare koji se bave spregama političara i sumnjivih poslova, smatra predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Piše: Jelena Radivojević

„Uvek je opasno kada neko sa pozicije moći, pogotovo u disfunkcionalnoj državi u kojoj izvršna vlast pokušava i u velikoj meri uspeva da ukine druge grane vlasti, tuži medije i novinare, i to uvek može i treba da se shvati kao pritisak na slobodu medija“, kaže Sejdinović.

On smatra da bi političari, odnosno nosioci važnih društvenih i političkih funkcija trebalo da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove, naročito ako se radi o bogatim i kontroverznim pojedincima kakav je Nenad Popović. Sejdinović podseća da, ukoliko funkcioneri smatraju da su njihova prava ugrožena, uvek mogu da koriste predviđene zakonske mehanizme prava na odgovor ili ispravku.

„Siguran sam da KRIK poseduje dovoljno argumenata da ova tužba bude vrlo brzo odbačena, ali je veliko pitanje da li će sud i u kojoj meri biti nezavisan, odnosno donostiti odluke u skladu sa zakonom ili pak u skladu sa interesima vlasti“, rekao je Sejdinović.

On objašnjava da KRIK u slučaju „skandalozne presude“ pravno zadovoljenje može pronaći pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali da treba imati u vidu činjenicu da takvi postupci mnogo koštaju i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija i njihovih resursa.

„Sudske kampanje protiv medija mogu da se shvate i kao pokušaj zastrašivanja i poruka da se odustane od daljeg istraživanja. Veoma je važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije prate ovaj slučaj, a da KRIK nastavi sa istraživanjem kako ovog, tako i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa“, dodao je Sejdinović.

Ministar bez portfelja Nenad Popović tužio je KRIK, njegove urednike i novinare zbog priče nastale na u okviru međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ u kojoj je otkriveno da ministar poseduje najmanje sedam ofšor kompanija i bogatstvo veće od 100 miliona dolara. Ministar traži da mu se isplati milion dinara zbog narušenog ugleda i pričinjene nenadoknadive štete.

KRIK je sve objavljeno potrkepio dokazima i autentičnom dokumentacijom.

Zbog pritisaka koje trpimo, redakcija KRIK-a moli čitaoce da donacijama pomognu da nesmetano nastavimo da se bavimo istraživanjem kriminala i korupcije. Svaka donacija mnogo znači! Kako da nas donirate pogledajte na ovom linku.

Comments are closed.