Šef smene policije priznao krivicu u slučaju Savamala

Šef smene policije priznao krivicu u slučaju Savamala

Policajac Goran Stamenković potpisao je danas sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu i time priznao nesavestan rad u noći rušenja u Savamali, saopštili su iz ove institucije. Stamenković je dobio uslovnu kaznu, ali se u saopštenju ne navodi visina kazne.

Piše: Jelena Radivojević

Dve nedelje nakon što je Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova podneo krivičnu prijavu protiv Stamenkovića zbog nesavesnog rada na mestu šefa smene dežurne službe beogradske policije u noći bespravnog rušenja u Savamali, on je tužilaštvu priznao krivicu. O sporazumu koji je potpisao sa tužilaštvom će dalje odlučivati Viši sud.

Prijava protiv Stamenkovića podneta je devet meseci nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu konstatovalo da postoji sumnja da je on izvršio krivično delo. On je jedina osoba koju je ovo tužilaštvo imenovalo u vezi sa slučajem Savamala dok je ovaj predmet bio u njihovoj nadležnosti o čemu je pisao KRIK.

Iz tužilaštva su saopštili da je deo predmeta koji se odnosi na NN lica i samo rušenje u Hercegovačkoj ulici vraćen na postupanje Prvom osnovnom tužilaštvu.

Detalje o tome šta se dešavalo u dežurnoj službi tokom bespravnog rušenja i učešću Stamenkovića u javnost je izneo tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković, u izveštaju o postupanju policije. On je tokom kontrole utvrdio da je policija prekršila zakon i da je naređenje da ne postupa „stiglo sa vrha“. Ministarstvo unutrašnjih poslova, međutim, do danas je podnelo krivičnu prijavu samo protiv Stamenkovića.

Podsetimo, krajem aprila navršilo se dve godine od bespravnog rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala, a istraga još nije otvorena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Policija i tužilaštvo nisu ga saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Izveštaj policije koji je KRIK objavio početkom oktobra prošle godine ukazuje da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

1 Comment

  1. zverka kaže:

    Stavio glavu na panj, iz ideologije, ili pod moranje, ali sigurno profitirao, na neki, dogovoreno obećani, način. ?