Šef škaljarskog klana ostaje u zatvoru

Šef škaljarskog klana ostaje u zatvoru

Jovan Vukotić (foto: Fejsbuk)

Jovan Vukotić, koga su bezbednosne službe označile kao vođu škaljarskog klana, ostaće u zatvoru jer je odbijena žalba njegove advokatice na odluku da se Vukotiću ne dozvoli uslovni otpust, odnosno puštanje na slobodu nakon odslužene dve trećine zatvorske kazne, saopšteno je danas iz Višeg suda u Beogradu. Vukotić služi kaznu od jedne godine i tri meseca zbog koriščenja lažnog pasoša.

Piše: Jelena Radivojević

Vukotićeva advokatica tražila je da se Vukotić pusti na slobodu pošto je odslužio dve trećine zatvorske kazne. Nakon što je Drugi osnovni sud u Beogradu odbio njen zahtev, žalila se Višem sudu, ali je veće ovog suda, međutim, takođe odlučilo da nema osnova za uslovni otpust Vukotića.

Vukotić u zatvoru služi petnaestomesečnu kaznu na koju je osuđen zbog korišćenja lažnog pasoša u februaru ove godine. U Srbiji mu se sudilo pošto je proteran iz Turske, gde je uhapšen u septembru 2018. godine po poternici koju su za njim raspisali grčki organi zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Grčki organi zatražili su od srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal da preuzme istragu protiv Vukotića, ali tužilaštvo o tome još nije odlučilo.

Crna Gora traži da im se vođa škaljarskog klana, grupe koja je uključena u međunarodni šverc kokaina, izruči jer tamošnje tužilaštvo protiv njega vodi istragu zbog sumnje da je učestvovao u pokušajima ubistva osoba bliskih suprotnom, kavačkom klanu. Ova dva klana u sukobu su od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkoj grupi. Sve druge kriminalne grupe priklonile su se jednoj od zaraćenih strana, a u međusobnim obračunima ubijeno je desetine osoba. 

Dosije u Crnoj Gori

Vukotić je u Crnoj Gori osumnjičen da je u maju 2016. godine svojim „audijem“ preprečio put kolima i pucao u Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa kavačkog klana. U tom trenutku sa njim se u kolima nalazio i njegov otac Veselin Vukotić.

Sumnja se i da je dva meseca ranije pokušao da ubije dvojicu članova kavačkog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Vukotić je, kako je navela crnogorska policija, sa dva člana svoje grupe automobilom presekao put Radonjiću i Stuparu koji su takođe bili u kolima, a potom u pravcu Radonjića pucao više puta iz „škorpiona“.

Vukotić je u Crnoj Gori pod istragom i zbog utaje poreza i o tome je ispitan u Srbiji kada se branio ćutanjem.

On je 2002. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva. Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012. godine u Tivtu, ali je u tom slučaju oslobođen optužbi.

Njegov otac Veselin ubijen je u aprilu ove godine ispred svoje kuće u Kotoru, a veruje se da je bio žrtva obračuna dva kotorska klana.

Više o Jovanu Vukotiću pročitajte ovde

Pogledajte „Crnu knjigu“ – bazu žrtava kriminalnih obračuna u Srbiji i Crnoj Gori

Comments are closed.