SEE Check: Stojimo uz hrabri KRIK i istraživačko novinarstvo

SEE Check: Stojimo uz hrabri KRIK i istraživačko novinarstvo

SEE Check logo

SEE Check, mreža portala koji se bave proverom činjenica, podržava KRIK, koji se suočava sa tužbama čiji je cilj zastrašivanje i cenzura, a kojima se na sudu traži gotovo milion dolara i zatvorske kazne za nagrađivane novinarke. SEE Check poručuje da su ovakve tužbe vid pravne hajke koju koriste bogati i moćni da novinarima oduzmu što više vremena, novca i energije i tako ih ućutkaju.

Piše: Jelena Radivojević

„Napad na KRIK i njihov portal Raskrikavanje samo zato što profesionalno rade svoj posao su napad na novinarstvo kao javno dobro i na slobodu govora kao temeljan princip demokratskog društva“, piše u saopštenju SEE Check mreže koju čini šest portala za proveru činjenica u zemljama jugoistočne Evrope.

Mreža ističe da je reč o klasičnim SLAPP tužbama koje nisu osnovane, a kazne koje se traže su preterane, kao i da je njihov cilj da zastraše, cenzurišu i iscrpe medije. 

„Ovakve tužbe su vid pravne hajke koju koriste bogati i moćni da novinarima oduzmu što više vremena, novca i energije i tako ih ućutkaju”, navodi se u saopštenju.

SEE Check podseća i da Evropski sud za ljudska prava navodi da države treba da obezbede finansijsku nadoknadu žrtvama ovih tužbi.

Dodaju i da je predstavnik OEBS-a za slobodu medija pozvao vlasti svih zemalja „da prepoznaju zabrinjavajući i zastrašujući efekat tužbi i da razmotre neki oblik zaštite za novinare i druge medijske radnike od ovakvih zlonamernih tužbi, uključujući i izmene propisa”.

„Znamo da KRIK i novinarstvo neće biti zastrašeni ili zaustavljeni“, zaključuju u saopštenju.

Smatraju da je tužba izdavača tabloida „Kurir“ odgovor na rezultate rada KRIK-ovog portala „Raskrikavanje” koje je dokazalo da je ovaj medij u 2020. godini na svojim naslovnim stranama objavio više od 160 lažnih i manipulativnih vesti.  

Podsetimo, KRIK je na udaru tužbi koje protiv njega pokreću moćni ljudi iz vlasti ili oni njima bliski. Trenutno je protiv nas u toku 10 postupaka, a samo proteklog meseca stigle su nam tri tužbe. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.