Savet: Veliki uticaj političara na pravosuđe

Savet: Veliki uticaj političara na pravosuđe

Predstavljanje izveštaja u Medija centru (foto: P. Petrović)

Kršenje pretpostavke nevinosti i pritisci na rad sudova osnovne su zamerke u izveštaju o stanju u pravosuđu Saveta za borbu protiv korupcije.

Piše: Bojana Pavlović

„Kada predsednik vlade ili ministar pričaju o tome da je neko napravio ovo ili ovo, govori o dokazima, o poligrafskom testiranju, on ulazi u presuđenje“, rekla je članica Saveta Jelisaveta Vasilić na današnjem predstavljanju izveštaja.

„Uticaji političara na pravosuđe su kada premijer naziva Miroslava Miškovića kriminalcem, kada Dragoslava Kosmajca naziva najvećim narko-dilerom iako još nije ni započeo krivični postupak, govori o ljudima koji će se hapsiti kao opasni kriminalci“, piše u izveštaju.

Savet je u izveštaju detaljno razmatrao i slučajeve pritisaka na sud i sudije. Savet navodi slučaj sudije Vladimira Vučinića koji je posle brojnih pritisaka odlučio da napusti profesiju. Drugi primer je postupak Andreja Vučića, brata premijera, u kome je zbog odugovlačenja tražio izuzeće sudije.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić rekao je da lošem stanju u pravosuđu doprinose i same sudije.

„Potpuno sam uveren da stanje ne bi bilo takvo da sudije više drže do svog dostojanstva i do profesije. U pravosuđu imamo izraženu apatiju i strah. Sudije su zaplašene. Imamo i sudije koje su svesne da im ne pripadaju mesta koja zauzimaju i da je jedini način da ih zadrže bespogovorna poslušnost svakome ko bi mogao da utiče na to“, rekao je Majić.

Članica Saveta Miroslava Milenović istakla je da pravosuđe nema nezavisan budžet što otvara prostor za uticaj na pravosuđe.

Izveštaj o stanju u pravosuđu Savet je sačinio krajem marta.

„Mi smo izveštaj o pravosuđu dostavili Vladi, ona nam ništa nije odgovorila“, rekla je Vasilić i objasnila da Savet već dve godine redovno dostavlja izveštaje, ali od Vlade nisu ni na jedan dobili odgovor.

1 Comment

  1. Данко Б. Марин kaže:

    ,,Загорка Доловац“ – и падам у смех, боље фикус Мајкла М. ангажовати 🙂