Savet Evrope: Provera Srbije zbog manjka borbe protiv korupcije

Savet Evrope: Provera Srbije zbog manjka borbe protiv korupcije

Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope pokrenula je postupak provere Srbije zbog nezadovoljavajuće primene preporuka za sprečavanje korupcije, navodi se u godišnjem izveštaju ovog tela koji je danas objavljen. Ove preporuke odnose se na prevenciju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

Piše: Milica Vojinović

Iz Saveta Evrope navode da izveštaj pokazuje da je u određenim zemljama unazađen proces reformi kojima bi trebalo da se ojača borba protiv korupcije, dok je u nekim njihova primena u praksi spora.

Srbija je ocenjivana u primeni preporuka koje se odnose na sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, odnosno njihovih etičkih principa, konflikta interesa, transparentnosti zakonodavnog procesa, prijavljivanja imovine i prihoda.

Osim Srbije, pokrenut je i postupak provere Mađarske, Irske, Luksemburga, Portugala, Rumunije i Turske, stoji u godišnjem izveštaju GRECO-a.

U postupku provere GRECO će ocenjivati da li su zemlje sprovele preporuke koje ovo telo daje radi sprečavanja korupcije.

GRECO napominje i ključnu ulogu koju imaju novinari u borbi protiv korupcije i odaje priznanje ubijenoj malteškoj novinarki Dafne Karuane Galiciji.

Njeno ubistvo, kako se navodi, „ponovo iznosi na videlo neophodnost da se zaštite novinari koji istražuju korupciju i da se izvršioci zločina protiv njih privedu pravdi“.

Podsetimo, GRECO je u martu već opomenuo Srbiju da nije ispunila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije i zatražio od šefa srpske delegacije da izveštaj o napretku i primeni preporuka dostavi što pre, najkasnije do kraja oktobra.

3 Comments

  1. Zoran Domazet kaže:

    Deklarativno borba protiv korupcije u Srbiji je tema koja je po ucestalosti u medijima i izjavama politicara jedna od verovatno najzastupljenijih duzi niz godina.Dva osnovna razloga postoje zasto je korupcija u Srbiji prisutna u toj meri da je zadnjih nekoliko godina Srbija u vrhu liste zemalja Evrope po stepenu korupcije.Osnovi razlog je pre svega u siromastvu koje je plodno tle za korupciju i drugi ne tako nebitan je mentalitet vecine gradja Srbije koji smatraju da ako ti neko pomogne treba mu se i oduziti.Ono sto takodje predstavlja problem jeste i nacin na koji se korupcija u Srbiji izvrsava.Za razliku od perioda pre dvadeset godina kada se korupcija realizovala davanjem novca,sada se realizuje u vecini slucajeva uticajem.Konkretno ubrzavanjem lekarskih intervencija,upisom na fakultet,zaposljavanjem,dozvolama za gradnju objekata,saglasnostima za preuzimanje akcija itd.Sve navedeno uz najbolju volju istraznih organa je tesko dokazivo krivicno delo.Jedno od inace najtezih krivicnih dela u postupku dokaza je mito.Ocigledno da sprecavanje korupcije krivicnim sankcijama u Srbiji nece dati rezultate.Kao ni deset godina pokusaja Drustva lobista Srbije da se lobisticka aktivnost regulise Zakonom o Lobiranju kao mera borbe protiv korupcije.Logicki se namece pitanje sta treba uraditi da se nivo korucije smanji u Srbiji.Odgovor je vrlo jednostavan.Kada prvi put u Srbiji neko iz vrha politicara koji su na vlasti bude osudjen na visegodisnju kaznu zatvora zbog korupcije,tog trenutka od deklarativnog docicemo do pocetka stvarnog obracuna sa korupcijom.Naravno ako postoje dokazi.Naravno da postoje,samo onaj koji ih poseduje treba da ih dostavi pravosudju a ne kao do sada da ih koristi za jacanje svoje pozicije u koalicionim sporazumima.

  2. Lazar kaže:

    Sve mi je jasno, ali je velika enigma ZAŠTO niko ne sme da spomene ogroman KRIMINAL u AMSS? Milioni evra se iznose uz pomoć samog državnog vrha, otpušteno više od 500 radnika-uzbunjivača koje je Vučić lično primio, obećao i slagao…

  3. Žare kaže:

    Korupcija u pravosuđu je lako dokaziva.Uzmite bilo koji predmet koji je zastareo(političar=kriminalac=policajac=tužilac) i vide će se školski primer trgovine uticajem.Jer kako mpže neko da napreduje a ima nekoliko predmeta u zastari ili ne pokrenute postupke ili najčešći odgovor(kada odgovore) „nema elemenata krivične odgovornosti koja se gono po službenoj dužnosti. Uzmite takve predmete i dajte studentima pravnog fekulteta da se uče u pozitivnom ali i u negativnom smislu.