Saša Gajin: KRIK nije prekršio zakon

Saša Gajin: KRIK nije prekršio zakon

Saša Gajin

Saša Gajin, profesor Ljudskih prava i koautor medijskih zakona iz 2014. i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti iz 2009. godine, kaže da KRIK nije prekršio navedene zakone objavljivanjem informacija o imovini političara.

Profesora smo kontaktirali povodom reakcije ministarke Ane Brnabić na objavljivanje podataka o njenoj imovini, koja je KRIK optužila da je objavio precizne adrese njene porodice i time ugrozio njihovu bezbednost.

Na osnovu uvida u profil ministarke Brnabić i dokumenata koja su u njemu objavljena, Gajin kaže da KRIK nije prekršio zakon zato što nije objavio precizne adrese stanovanja, jer je obrisao kućne brojeve, kao i da su objavljeni dokumenti iz javnih registara.

Njegov stav prenosimo u celini:

„Lični podatak je po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti onaj podatak koji se neposredno dovodi u vezu sa identitetom jednog lica. Ako podatak upućuje samo na naziv ulice u kojoj lice stanuje, na primer na Krunsku ulicu, ali ne i na kućni broj prebivališta tog lica, onda se taj podatak ne može kvalifikovati kao lični podatak jer na osnovu tog podatka nije moguće identifikovati u kojoj zgradi od Kneza Miloša do Kalenićeve pijace to lice stanuje.

Dalje, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, nema odgovornosti medija za objavljene informacije koje su preuzete iz zvaničnih dokumenata organa javne vlasti. Radi se o pravnom standardu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je sadržan i u domaćim medijskim zakonima iz 2014. godine. Ako su informacije koje se objavljuju preuzete iz javnih registara, kao što je APR, Katastar i slično, ne može biti govora o odgovornosti medija.

Takođe, Zakon o javnom informisanju i medijima insistira na pravilu da je dopušteno objaviti informacije iz privatnog života javnih funkcionera ako su te informacije u vezi sa obavljanjem njegove ili njene funkcije. To je pravilo koje štiti interes javnosti da bude upoznata sa svim informacijama koje su od značaja za formiranje mišljenja javnosti o funkcioneru. U tom smislu posebno su interesantne informacije koje se odnose na imovinu funkcionera.“

Comments are closed.