Šariću zastareo slučaj za dokumenta

Šariću zastareo slučaj za dokumenta

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Narko-bos Darko Šarić neće služiti tromesečnu zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Treći osnovni sud u Beogradu zbog posedovanja lažne hrvatske lične karte jer je krivično delo za koje je osuđen zastarelo, saopštio je danas Viši sud u Beogradu.  

 Piše: Jelena Radivojević

Šarić je bio optužen za tri krivična dela zbog navođenja na overavanje neistinitog sadržaja. Tokom trajanja suđenja, dva dela su zastarela, a Šarić je za treće u julu osuđen na tri meseca zatvora i novčanu kaznu od 5.000 dinara, a lažna dokumenta su mu oduzeta.

Presuda, međutim, nikada nije postala pravosnažna. Šarićevi advokati žalili su se na presudu Višem sudu, međutim trebalo je četiri meseca da dokumentacija iz Trećeg suda stigne u Viši sud koji je na kraju samo konstatovao da je slučaj zastareo.

„Zastarelost krivičnog gonjenja je nastupila dana 18.10.2017. godine, nakon donošenja prvostepene presude, a pre nego što su spisi predmeta dostavljeni Višem sudu u Beogradu na postupanje po izjavljenim žalbama na presudu“, navodi se u saopštenju Višeg suda.

S obzirom da je maksimalna kazna za krivično delo za koje je Šarić osuđen pet godina, ono zastareva protekom duplo dužeg perioda. Prema optužnici, Šarić je 18. oktobra 2007. godine od hrvatske policije dobio ličnu kartu na ime Tomislav Savatijević, krivično delo je zastarelo tačno deset godina kasnije.

Optužnica protiv Šarića podignuta je u januaru ove godine. Hrvatska, koja je prethodno vodila slučaj jer su organi te zemlje izdali sporna dokumenta, predmet je ustupila srpskom tužilaštvu krajem 2015, a optužnica je podignuta ove godine jer se čekalo da Hrvatska dostavi sve dokaze.

Zastarevanju su prethodila odlaganja suđenja. Od ukupno sedam zakazanih, tri nije održano.

Razlozi za odlaganje bili su različiti – zahtev odbrane za izuzeće sudije, predsednika Trećeg osnovnog suda pred kojim se vodi postupak, nadležnog tužioca i Republičkog javnog tužioca, nepojavljivanja Šarićevih advokata, kao i izmene optužnice, odnosno nemogućnosti da se optužnice dostave Šarićevoj odbrani.

Tužilac Predrag Ćetković je tokom postupka upozoravao da Šarićevi advokati zloupotrebljavaju proces i teže ka tome da nastupi zastarelost za sva tri krivična dela. Tokom suđenja isticao je i da odbrana izvodi dokaze koje je sud već odbio, te zahtevao da sudija interveniše i spreči odugovlačenje postupka. To se, međutim, nije dogodilo.

Sa druge strane, Šarićevi advokati su više puta tokom suđenja nagoveštavali da će postupak da zastari.

Droga i pranje para

Pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv Šarića u toku su dva postupka – za šverc kokaina i pranje novca.

Šarić je u julu 2015. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca više od pet tona kokaina iz zemalja Južne Amerike u Evropu, ali je presuda prošle godine ukinuta i sudi mu se ispočetka. Najavljeno je da će postupak ići ubrazno jer se ponavlja, međutim to nije slučaj. Od početka godine održano je samo deset ročišta a čak 20 je odloženo.

Postupak u kome se Šariću i grupi optuženih sudi jer su oprali 22 miliona evra stečenih švercom kokaina još uvek traje. Sumnja se da su kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora ubacivali novac u legalne tokove. Poput postupka za šverc droge, odlaganja suđenja su i u ovom slučaju česta.

Postupke će dodatno usporiti i to što će oba procesa od sledeće godine početi ispočetka jer je predsednik suda Aleksandar Stepanović premestio sudiju Aleksandra Trešnjeva, jednog od trojice članova sudskog veća. Trešnjev će tako od početka sledeće godine suditi u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, umesto u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal.

Iako sudija može da donese rešenje da se ne izvode ponovo svi dokazi, novom članu veća biće potrebno vreme da se upozna sa predmetom što će usporiti postupak.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za dokumenta

 

Comments are closed.