Šariću tri meseca zatvora zbog lažnih dokumenata

Šariću tri meseca zatvora zbog lažnih dokumenata

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Narko-bos Darko Šarić osuđen je danas na tri meseca zatvora jer je 2007. godine na osnovu falsifikovanih dokumenata dobio hrvatsku ličnu kartu na ime Tomislav Savatović.

Piše: Jelena Radivojević

Presudom Trećeg osnovnog suda Šariću je izrečena kazna jer je podstrekao službeno lice – zaposlenu u hrvatskoj policiji da mu overi lažnu ličnu kartu. Osim zatvora, izrečena mu je i novčana kazna od 5.000 dinara, a lažna dokumenta će mu biti oduzeta.

„Neosporno je da su dokumenta izdata za Darka Šarića“, rekao je sudija čitajući presudu i objasnio da je takav zaključak izveden jer su na dokumentima Savatovića Šarićeve fotografije, a otisak prsta na lažnoj ličnoj karti poklapa se sa Šarićevim.

Ova presuda nije konačna jer se na nju može uložiti žalba Višem sudu u Beogradu.

Šariću su se optužnicom na teret stavljala tri krivična dela, ali je osuđen samo za jedno – dva su u međuvremenu zastarila.

Njegovi advokati su danas tokom završnih reči izneli stav da je i treće krivično delo iz optužnice apsolutno zastarelo, te da stoga treba da se donese oslobađajuća presuda. Oni su ponovili primedbe na način na koji je sačinjena optužnica jer je navedeno da je Šarić podstrekao NN lice, što prema njihovim rečima, naš zakon ne poznaje.

Tužilac Predrag Ćetković je u završnoj reči ponovio da je Republika Hrvatska potvrdila autentičnost ovih dokumenata, da dokazi nikada nisu dovedeni u pitanje te da odbrana nije uspela da dokaže nevinost optuženog.

„Objektivno ne postoji logičan način da se objasni postojanje ovih dokumenata – Šarićeva fotografija, a drugo ime – osim da su izdata za Darka Šarića“, rekao je tužilac. Odgovarajući na kritike advokata kako je optužnica često menjana, Ćetković je objasnio kako je to činjeno samo u skladu sa novim dokazima koje je predlagala odbrana.

Odlaganja i zastarelost

Postupak protiv Šarića zbog lažnih dokumenata najpre je vodila Hrvatska, a predmet je krajem 2015. ustupila Srbiji. Nadležnost je pripala Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu jer je Šarićevo zvanično prebivalište na Novom Beogradu.

Optužnica je podignuta tek u januaru ove godine jer se, kako su naveli u tužilaštvu, čekalo da Hrvatska dostavi kompletan dokazni materijal.

Šarić je optužen za tri krivična dela zbog navođenja na overavanje neistinitog sadržaja. Od početka suđenja do presude, međutim, dva od tri krivična dela su zastarila – s obzirom da je maksimalna zaprećena kazna pet godina, zastarelost za njih nastupa 10 godina kasnije.

Zastarevanju su prethodila odlaganja ročišta. Od ukupno zakazanih sedam ročišta, čak tri nije održano.

Razlozi za odlaganje bili su različiti – zahtev odbrane za izuzeće sudije, predsednika Trećeg osnovnog suda pred kojim se vodi postupak, nadležnog tužioca i Republičkog javnog tužioca, nepojavljivanja Šarićevih advokata, kao i izmena optužnice.

Tužilac je ranije upozoravao da Šarićevi advokati zloupotrebljavaju proces i teže ka tome da nastupi zastarelost za sva tri krivična dela. Tokom suđenja isticao je i da odbrana izvodi dokaze koje je sud već odbio, te zahtevao da sudija interveniše i spreči odugovlačenje postupka.

Protiv Šarića vode se i dva postupka pred Specijalnim sudom – zbog međunarodnog šverca više od pet tona kokaina i pranja oko 22 miliona evra kokainskog novca.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.