Šariću nastavljeno suđenje za šverc kokaina

Šariću nastavljeno suđenje za šverc kokaina

Darko Šarić (foto: Stevan Dojčinović /KRIK)

Darku Šariću i njegovim saradnicima danas se pred Apelacionim sudom u Beogradu nastavilo suđenje za međunarodni šverc gotovo šest tona kokaina. Advokati su predlagali dokaze, isticali da su dokazi tužilaštva prikupljeni na nezakonit način, ali i tražili da ponovo budu ispitani svedoci saradnici. Tužilac se usprotivio ovim predlozima tvrdeći da su svi neosnovani i istakao da su svi dokazi zakoniti. Nastavak suđenja zakazan je za petak. 

Piše: Sara Smolović 

Sudija Sretko Janković rekao je da je sudsko veće odlučilo da advokati danas detaljnije obrazlože svoje predloge dokaza koje bi trebalo razmatrati u ovom postupku.

„Veće je donelo odluku da branioci preciziraju predloge, a sutra i prekosutra bismo ih razmotrili i u petak bismo nastavili sa radom“, rekao je Janković.

Advokati optuženog Darka Šarića i njegovih saradnika potom su detaljno govorili o tome koje dokaze predlažu sudu i izneli pojedinosti žalbi na presudu o kojoj Apelacioni sud sada ponovo odlučuje. 

Ponovili su ono što govore od početka suđenja 2010. godine – da su dokazi tužilaštva prikupljeni na nezakonit način zbog čega bi trebalo da se izbace iz predmeta. Među njima su i prisluškivani razgovori Šarića i njegovih saradnika. 

Advokat Radoslav Baćović koji brani Šarića tražio je da se ponovo saslušaju sva tri svedoka saradnika, koji su već više puta saslušavani u ovom postupku.

„Njima svima sud veruje u potpunosti, a sva trojica govore različito. Na bazi njihovih iskaza su osuđeni ljudi i dobili su prevelike kazne na osnovu njihovih iskaza, a da ih mi ni ne čujemo“, rekao je Baćović. 

Ovom predlogu pridružio se i drugi Šarićev advokat Dejan Lazarević. 

„Svedok saradnik (Radan) Adamović rekao je da nije dobijao naređenja (od Šarića), kao i Draško Vuković. Mi tražimo da ih čujemo, da bismo se neposredno uverili u iskaze“, rekao je Lazarević, pa nastavio da govori o trećem svedoku saradniku Nebojši Joksoviću.

„Kod Joksovića postoji 15 ili 25 laži koje je izgovarao. Joksović priča nešto što je Darko Šarić demantovao… Vuković i Joksović drugačije pričaju neke stvari, suočili smo ih, svako je ostao pri svome, a sud je odlučio da poveruje obojici. Iz tog razloga predlažem da mi ovde na glavnom pretresu suočimo Joksovića i Vukovića“, istakao je Lazarević. 

Danilo Šarić, takođe Šarićev advokat, kazao je da su naredbe za prisluškivanje nezakonite i tražio da se iz sudskog spisa izbaci celokupna SMS i elektronska komunikacija. Imao je i primedbu na određena veštačenja. 

„Veštak za glas je na glavnom pretresu dao lažan iskaz jer je rekao da je koristio softver koji nije mogao da koristi jer se nalazio kod našeg stručnog saradnika… Takođe, govorni signali u većini tih razgovora nisu ni bili mogući za veštačenje“, tvrdi advokat Šarić. 

On je istakao i da su sporazumi o priznanju krivice koje su pojedini članovi grupe sklopili sa tužilaštvom takođe nezakoniti jer su žalbe odbrane da učestvuje u tome odbijene.

Odgovor tužioca

Tužilac Saša Ivanić se kao i ranije protivio ovim predlozima advokata, ali je i on imao primedbe na postupak. 

„Otpočeo je glavni pretres, a tužilaštvo do danas nije saznalo koji dokazi i optuženja su predmet ovog pretresa. Vi nam to ni danas niste rekli, i došli smo u situaciju da odbrana traži dopunjavanje dokaza“, naveo je Ivanić. 

„Sve ovo što su rekli je neosnovano, što je više puta tokom postupka već rečeno, svi dokazi su zakoniti“, kazao je Ivanić. 

On je istakao da su iskazi svedoka saradnika potkrepljeni pisanim dokazima i da ih je prvostepeni sud prihvatio. Insistirao je i na tome da je sudsko veće već trebalo da se izjasni o kom delu dokaza će se na ovom suđenju odlučivati. 

„Ako ćemo ponavljati ceo tok dokaznog postupka, onda sudsko veće treba da se upozna sa svim spisima predmeta“, istakao je Ivanić. 

Postupak pred Apelacionim sudom počeo je pošto je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora. Apelacija je u decembru prošle godine donela odluku da ponovo pregleda dokaze i tek posle toga ponovo donese konačnu presudu. Tada je i Šarić pušten iz zatvorskog u kućni pritvor.

Ovo je treći put da se Šariću i njegovoj grupi sudi za međunarodni šverc kokaina, u postupku koji traje duže od decenije.

On je prvobitno bio osuđen na 20 godina zatvora 2015, ta presuda je potom ukinuta, a nakon ponovljenog postupka, tri godine kasnije osuđen je na 15 godina zatvora. Nakon što je Apelacioni sud tu presudu potvrdio 2020, delovalo je da je postupak konačno završen, ali je i ona ipak ukinuta i sada je počelo novo suđenje. 

Šariću se sudi i za pranje novca, a u tom postupku prvostepeno je osuđen na devet godina zatvora. O presudi odlučuje Apelacioni sud.

Comments are closed.