Šariću 15 godina zatvora zbog šverca kokaina

Šariću 15 godina zatvora zbog šverca kokaina

Darko Šarić (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Narko-bos Darko Šarić osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca gotovo šest tona kokaina. Šarić nije prisustvovao izricanju presude.

Piše: Bojana Jovanović

Nakon osam godina suđenja, Šarić je danas po drugi put osuđen da je bio na čelu kriminalne grupe koja je prošvercovala 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Presudu je donelo sudsko veće koje čine predsednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić.

Šarić nije hteo da prisustvuje izricanju presude i nije doveden iz pritvora.

Ova presuda nije konačna i na nju se tužilac i advokati mogu žaliti Apelacionom sudu u Beogradu – koji će doneti pravosnažnu odluku.

Šarić je u julu 2015. bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ovu odluku ukinuo i naložio novo suđenje. Između ostalog, Apelacioni sud je istakao da je Šariću i članovima njegove grupe trebalo da se sudi po starijem, blažem zakonu po kome je maksimalna kazna za ovo krivično delo 15 godina zatvora – na koliko je Šarić danas osuđen.

U međuvremenu su promenjena dva člana sudskog veća – iz originalnog sastava ostao je samo predsedavajući sudija Siniša Petrović.

Suđenje Šariću traje nešto više od osam godina. Za to vreme postupak je nekoliko puta kretao ispočetka, a ročišta su i često odlagana.

Šariću se četiri godine sudilo u odsustvu jer je bio u bekstvu. Organima u Srbiji predao se u martu 2014. godine, dva dana nakon parlamentarnih izbora, i od tada se nalazi u pritvoru.

Rekao je da se vratio jer se “promenila politička klima” i da zbog toga očekuje pošteno suđenje, ali i da mu je, dok je bio u bekstvu, nuđeno da prizna i dobije kaznu od 10 godina – što je odbio.

Prva optužnica protiv njega podignuta je u aprilu 2010. godine, a pratile su je još četiri. Ukupno je optuženo 36 osoba, od kojih je devet priznalo krivicu u zamenu za kazne od četiri do jedanaest godina zatvora. Trojica optuženih pristali su da sarađuju sa tužilaštvom i dobili status svedoka saradnika, a troje okrivljenih je pravosnažno oslobođeno nakon prvog postupka.

Više detalja o presudi uskoro na sajtu KRIK.rs

Ključne momente slučaja Šarić pročitajte na ovom linku

Detalje o sudijama koje su donele ovu presudu možete pročitati ovde

Saznajte koji su ključni dokazi tužilaštva u ovom slučaju

Pročitajte intervju sa italijanskim tužiocem koji je vodio istragu protiv Šarićeve grupe

Comments are closed.