Šarićevom bivšem zetu osam godina zatvora zbog droge i oružja

Šarićevom bivšem zetu osam godina zatvora zbog droge i oružja

Jovica Zindović (foto: MUP CG)

Jovica Zindović, bivši zet narko-bosa Darka Šarića, osuđen je na osam godina zatvora zbog kokaina, velike količine nelegalnog oružja i falsifikovanja dokumenata, objavio je u ponedeljak Apelacioni sud u Beogradu. Zindović je u Srbiji uhapšen 2016. nakon što je pobegao iz crnogorskog zatvora, a iza njega je bogata kriminalna prošlost.

Piše: Jelena Radivojević

Policija je u julu 2016. godine na Brankovom mostu u Beogradu zaustavila automobil u kom je Zindović bio suvozač, a na zadnjem sedištu sedelo je troje njegove maloletne dece. Kada je izašao iz automobila, policajci su videli da je za pojasom šortsa imao revolver za koji, kako se kasnije ispostavilo, nije imao dozvolu. Pokazao im je lažna švajcarska dokumenta, a kasnije su kod njega pronađena i lažna crnogorska dokumenta – vozačke dozvole i lične karte. Odmah je uhapšen jer je bio na poternici Crne Gore. 

Zindović je nakon hapšenja policajcima dao ključ od stana koji je iznajmljivao da ne bi razvaljivali vrata jer mu je supruga bila kod kuće. Policija je u stanu pronašla 590 grama kokaina, kao i više različitog oružja: automatsku pušku, hekler, pištolji, revolvere, prigušivače, municiju, kao i pet zaštitnih prsluka. Nađeno je i više od 81.000 evra stečenih kriminalom, kako je utvrdio sud. 

Suđenje Zindoviću počelo je u novembru 2017. pred Višim sudom u Beogradu. Godinu i po dana kasnije osuđen je na osam godina zatvora. 

Ovu presudu potvrdio je Apelacioni sud u Beogradu sredinom novembra, a odluka je javno objavljena na sajtu suda u ponedeljak.

Jovica Zindović, inače bivši suprug sestre narko-bosa Darka Šarića, Danijele, u trenutku hapšenja u Beogradu iza sebe je imao bogatu kriminalnu prošlost. 

Bio je osuđivan zbog ubistva, droge, nelegalnog oružja, lažnih dokumenata, a Crna Gora je za njim raspisala međunarodnu poternicu jer je pobegao iz zatvora, piše u dokumentaciji koju su novinari KRIK-a prikupili iz policija, tužilaštava i sudova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Bekstvo iz zatvora u Crnoj Gori

Zindović je 2014. osuđen na 15 godina zatvora jer je u januaru 2013. godine u hotelskoj sobi hotela „Enigma“ na Žabljaku ubio Luku Popovića. Popović je klečao na podu pored kreveta sa kog je Zindović ustao, prislonio mu cev pištolja na glavu i ispalio jedan metak, piše u presudi.

Posle dve godine provedene u zatvoru, Zindoviću je u oktobru 2015. godine dobio dozvolu da poseti bolesnog člana porodice, tokom koje je pobegao. Po dolasku u porodičnu kuću u Mojkovcu Zindović je zatražio da ode do toaleta i zatvorio vrata. Zatvorski čuvari koji su bili u njegovoj pratnji trebalo je ili da uđu sa njim ili da mu ne dozvole da zatvori vrata. Kako ništa od toga nije ispoštovano Zindović je iskočio kroz prozor u kupatilu, na koji čuvari nisu obratili pažnju, i pobegao. Crna Gora je raspisala međunarodnu poternicu za njim, a čuvari su osuđeni jer nisu poštovali propise koji su predviđeni u ovakvim situacijama.

Ovo nije bio prvi put da se Zindović našao u zatvoru.

Pošto je crnogorska policija u Zindovićevom automobilu 2008. pronašla pištolj „bereta“ za koji nije imao dozvolu, Zindović je dve godine kasnije osuđen na tri meseca zatvora presudom Višeg suda u Podgorici. U istom postupku sudilo mu se i za kriminalno udruživanje i falsifikovanje dokumenata, međutim, te optužbe nisu dokazane na sudu.

Zindović je bio osumnjičen da je izvršio krivična dela i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Lažni pasoš u Hrvatskoj, poternica u Sloveniji

U Hrvatskoj je osuđen zbog falsifikovanja dokumenata. 

Naime, on je u februaru 2007. u konzulatu Hrvarske u Tuzli podneo zahtev za izdavanje pasoša na ime hrvatskog državljanina Dragoslava Pađena i svoju fotografiju, piše u presudi suda u Zagrebu. On je tada priložio lažnu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, rodni list, kao i dokaz o hrvatskom državljanstvu – sve na ime Pađena. Na osnovu ovih lažnih dokumenata, u martu mu je izdat hrvatski pasoš, a potom i lična karta. 

Hrvatska je zbog ovoga za njim u oktobru 2014. izdala međunarodnu poternicu. Osim Zindovića, tragala je i za Draškom Vukovićem, svedokom saradnikom u postupku protiv narko-bosa Darka Šarića zbog međunarodnog šverca kokaina. Zindoviću se sudilo u odsustvu.

Sud je utvrdio da je lažni pasoš Zindović koristio najmanje šest puta prilikom prelaska hrvatske granice. Zbog ovoga je osuđen na uslovnu kaznu od godinu i deset meseci zatvora, koju neće odslužiti ukoliko u narednih pet godina ne izvrši novo krivično delo, piše u presudi suda u Zagrebu.

Za Zindovićem i njegovim zemljakom Slobodanom Šepićem bila je raspisana poternica u Sloveniji zbog sumnje da su umešani u ubistvo Nikšićanina Miše Vujičića. Njih dvojica su sumnjičeni da su Vujičića namamili da u večernjim satima bez obezbeđenja dođe u hotel „Lev“ u Ljubljani u septembru 2003. gde su ga kasnije ubili. Istraga je obustavljena jer oni nisu bili dostupni za saslušanje.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.