Šarićevi prisluškivani razgovori: „Murija uzela Željka“

Šarićevi prisluškivani razgovori: „Murija uzela Željka“

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Snimljeni telefonski razgovori optuženih Nebojše Jestrovića i Darka Šarića, koji opisuju atmosferu nakon hapšenja Željka Vujanovića u februaru 2009, puštani su na današnjem suđenju grupi za pranje novca.

Piše: Jelena Radivojević

„Murija uzela Željka“, kratko je rekao Jestrović Darku Šariću nakon što je u februaru 2009. godine policija u Kragujevcu privela Željka Vujanovića, Šarićevog rođaka.

Jestrović je, kako se može zaključiti iz razgovora, dobijao informacije od nepoznatih osoba iz Kragujevca i prosleđivao ih Šariću.

U razgovorima se čuje da se Jestrović interesuje šta se dešava i dobija objašnjenje da se hapšenje odigralo u jednoj piceriji u Merkatoru, da je „bio čitav odred, snimali kamerama i to“ i da bi se po naglasku reklo da je policija iz Beograda.

„A ovi ti ništa nisu javili?“ pitao je Šarić Jestrovića i dobio odričan odgovor.

„UBPOK“, kratko je javljeno Jestroviću da je u pitanju Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, a on dalje prenosi Šariću.

„Brate, na javnom mestu, samo došli i pokupili ih“, kaže Jestrović u jednom od razgovora sa Šarićem.

U razgovorima se čuje da je Šarić zabrinut da li je Vujanović ostavio tragove kod kuće i da Jestrović šalje ljude da provere kompjuter i da li nešto treba da se skloni.

„Možeš otići tamo kod njega kući, kod ćala, vidi tamo da nema nešto. Skloni“, kaže Jestrović nepoznatoj osobi iz Kragujevca.

U jednoj od optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal se pominje ovo hapšenje, ali se ne navode detalji. Vujanović je ubrzo pušten, a ponovo je uhapšen u oktobru 2009. godine u okviru međunarodne akcije „Balkanski ratnik“ usmerene na razbijanje narko-klana Darka Šarića.

Konzorcijumi, garancije i krediti

Među danas puštanim razgovorima je i mnogo onih koji svedoče o načinima prebacivanja novca iz preduzeća kojima su upravljali članovi Šarićeve grupe. U razgovorima se može čuti kako odluke u firmama donosi Šarić, bez obzira na to što je formalni vlasnik preduzeća neko od njegovih saradnika.

Advokat Marko Kljajević zamolio je predsednika sudskog veća Sinišu Petrovića da, kako je rekao, ne dozvoli nezakonito otuđenje imovine optuženog Aguša Erdinča. Erdinču je, kao i drugim Šarićevim saradnicima, imovina privremeno oduzeta i njome raspolaže Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom. Prema navodima advokata, jedan od oduzetih placeva, prodat je ispod cene, a sada je na njemu otpočela i nelegalna gradnja.

Prema optužnici, Jestrović je bio predstavnik konzorcijuma firmi koje su privatizovale hotele „Putnik“ i „Vojvodina“, a za koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su u stvarnom vlasništvu Šarića.

U jednom razgovoru sa advokatom Andrijom Krlovićem, Jestrović govori kako je želeo da postavi svog čoveka na mesto direktora u hotelima, ali da je Šarić izabrao drugu osobu i da će tako biti.

U razgovorima se pominje „upumpavanje novca“, kao i konkretno planiranje kako da novac iz preduzeća u Crnoj Gori ubace u firme u Srbiji.

Šarić i članovi njegove grupe terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.