Šarićevi advokati: Procurili dokazi koji nisu prikazani na suđenju

Šarićevi advokati: Procurili dokazi koji nisu prikazani na suđenju

Današnje suđenje za pranje 22 miliona evra Darku Šariću proteklo je u prigovorima odbrane na to da su prisluškivani razgovori koji kao dokazi još nisu predstavljeni na suđenju dospeli u medije.

Piše: Jelena Radivojević

Suđenje je nastavljeno nakon što je utvrđeno da je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović odbio predlog odbrane za izuzeće sudskog veća.

Advokati i pojedini optuženi izneli su sumnje u pravilnost rada suda i tužilaštva jer su u javnost dospeli transkripti i audio-snimci prisluškivanih razgovora koji, kako navode, predstavljaju dokazni materijal u ovom postupku. Advokati su postavili pitanje kako je javnost došla do snimaka kada, kako tvrde, ni optuženi ni njihovi branioci nisu imali kopije tih materijala.

Prisluškivani razgovori trebalo je da budu preslušavani na prethodnim ročištima, ali su advokati tada insistirali da zbog preobimnosti nisu stigli da se spreme i prigovarali na zakonitost prikupljanja dokaza. Suđenje je potom i odloženo jer su branioci tražili izuzeće sudskog veća.

Transkripte i audio-snimke objavila je juče na svom sajtu politička stranka Dveri u sklopu projekta koji je simbolično nazvan „Dveriliks“, a prenele novine „Srpski telegraf“ i portal „Telegraf“.

Sud je danas odlučio da ponovo razmotri predlog da se optuženima i njihovim braniocima dostave kopije snimaka na CD-ovima.

Među dokumentima koja su objavljena uglavnom su snimci telefonskih razgovora Zorana Ćopića, optuženog da je kao deo Šarićeve grupe prao kokainski novac, sa drugim članovima grupe. Deo ovih razgovora u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal nije naveden među dokazima.

Ćopić je, piše u optužnici, pomogao Šariću u pranju novca tako što mu je prodao kompaniju „Mitrosrem“, a Šarić mu je u ratama isplaćivao novac tokom 2009. godine. Cena koju su ugovorili za „Mitrosrem“, bila je 29 miliona evra, ali nikada nije završena do kraja jer je usledila akcija „Balkanski ratnik“ – zaplena dve tone kokaina na jahti „Maui“ i hapšenje članova grupe. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Ćopić je u Bosni i Hercegovini osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja novca za Darka Šarića, a u Srbiji mu se sudi u odsustvu.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

Dokumentaciju o postupcima protiv Šarića možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.