Šarićev saradnik u Hrvatskoj osumnjičen za ubistvo u Ekvadoru

Šarićev saradnik u Hrvatskoj osumnjičen za ubistvo u Ekvadoru

Hapšenje/Šarić (foto: MUP Hrvatske/KRIK)

Petar Ćosić zvani Šarac, saradnik narko-bosa Darka Šarića, uhapšen je juče u Hrvatskoj zbog sumnje da je bio vođa kriminalne grupe koja je švercovala drogu i oružje, ali i izvršila ubistvo svog nekadašnjeg člana Milana Milovca zvanog Cigla. Za ovo ubistvo je osumnjičen i Šarić koji je danas uhapšen u Srbiji.

Piše: Jelena Radivojević

Hrvatska policija Šarićevog saradnika sumnjiči da je od novembra 2019. do aprila 2022. godine na teritoriji Hrvatske, Belgije, Španije, Nemačke, Grčke, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Ekvadora organizovao kriminalnu grupu koja je švercovala kokain.

Droga je dolazila iz Južne Amerike u Evropu, a prošvercovano je, kako se sumnja, više od 600 kilograma kokaina koji je prodat za više od 17 miliona evra.

Ćosić je, tvrdi policija, nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i odlučivao o njegovoj prodaji. Policija navodi i da je organizovao izvlačenje kokaina iz brodskih kontejnera u kojima je droga stizala u hrvatske luke, između ostalih, u Ploče i Rijeku.

Neuspele pošiljke
Policija u saopštenju navodi i da članovi grupe nisu uspeli da pošalju pola tone kokaina iz Južne Amerike zbog pandemije koronavirusa, 430 kilograma kokaina koji je stigao u Rijeku nisu preuzeli jer su se plašili da će biti otkriveni, a turska policija im je zaplenila pošiljku sa 43 kilograma ove droge.

Osim za šverc droge, grupa se sumnjiči i za ubistvo – i to sopstvenog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. Milovac je u Srbiji osuđen kao član narko-kartela Darka Šarića na 11 godina zatvora, ali je ta presuda potom pala i suđenje još nije završeno. Sve vreme mu se sudilo u odsustvu jer je bio u bekstvu.

Ćosić je, navodi hrvatska policija, postao nezadovoljan radom Milovca, pa je rešio da ga likvidira. Milovac je u Ekvadoru bio zadužen za kontakte sa dobavljačima kokaina i njegovo pakovanje u brodske kontejnere.

Na njega su pucali 13. novembra 2020. godine u lučkom gradu Guajakilu (Guayaqil), ali je Milovac preživeo napad i prebačen je u bolnicu.

Ćosić je bio nezadovoljan što likvidacija nije uspela i tražio je da „posao bude završen“ dok je Milovac bio u bolnici, tvrdi policija. Za ubistvo je navodno nudio 50 hiljada evra, a dodatnih 20 hiljada evra davao je za likvidaciju policajaca koji su ga čuvali u bolnici. Hrvatska policija navodi da su angažovali dve osobe iz Kolumbije, ali da plan dogovor nije ispunjen jer je jedna od njih u međuvremenu uhapšena. 

Osumnjičeno 10 osoba
Osim Ćosića za ova krivična dela osumnjičeno je još devet ljudi – Manuel Vulić, Ante Vrcan, Marko Carević, Oliver Čokara, Dragan Krička, Anđelko Oršulić, Luka Jerković, Vjekoslav Junković i Goran Vuk.

Milovac je nakon izlaska iz bolnice ipak preminuo od posledica ranjavanja.

Osim za ubistvo i šverc kokaina, grupa se sumnjiči i za šverc oružja – navodno su od 2019. do hapšenja ilegalno prebacivali oružje iz Bosne i Hercegovine u Francusku i zaradili više od 164.500 evra.

Ćosićev advokat Ljubo Pavasović Visković za KRIK kaže da je istraga pokrenuta na osnovu poruka iz “skaj” aplikacije. 

“U principu sve te ozbiljne optužbe se terete na ispisima kriptovane komunikacije ‘skaj’, a tek ćemo u budućnosti videti koliko je to verodostojno i koliko je to na sudu validno kao dokaz”, rekao je kratko Pavasović Visković. Ovu aplikaciju kriminalci su koristili za bezbednu komunikaciju, a evropske policije uspele su da dođu do dela prepiski i onoga što je preko nje razmenjivano.

Za ubistvo Milovca osumnjičen je i Darko Šarić koji je danas uhapšen u Beogradu, kako saznaje KRIK. Policija od jutros pretresa njegovu kuću na Dedinju u kojoj je bio u kućnom pritvoru. Više o tome pročitajte ovde.

Pogledajte snimak hapšenja u Hrvatskoj:

Comments are closed.