Šarićev saradnik osuđen na 11 godina zatvora

Šarićev saradnik osuđen na 11 godina zatvora

Darko Šarić u sudnici (foto: S. Dojčinović) Darko Šarić u sudnici (foto: S. Dojčinović)

Član grupe Darka Šarića Mihajlo Đoković osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na 11 godina zatvora zbog šverca 1.825 kilograma kokaina iz Argentine u Evropu.

Pišu: Pavle Petrović, Slobodanka Knežević

Đoković je uhapšen u Italiji gde mu se sudilo po tamošnjoj optužnici, a domaćim pravosudnim organima isporučen je u maju ove godine po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal. Od tada se protiv njega vodio zasebni postupak. U kaznu će mu se uračunati vreme koje je proveo u pritvoru, a pravnosnažnu presudu i izdržavanje kazne čekaće u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom.

Đoković je svoju ulogu u Šarićevoj grupi obavljao u Argentini gde je sa ostalim pripadnicima kupovao kokain od lokalnih narko-kartela, učestvovao u njegovom skladištenju i otpremao za Evropu.

Novac za kupovinu droge, troškove transporta i isplatu članova narko-grupe je u Argentinu stizao u više navrata, uglavnom preko mornara. Tužilaštvo je navelo da je od druge polovine 2008. do aprila 2009. godine Šarićeva grupa u ovaj posao uložila barem 12 miliona evra.

Za transport kupljenog kokaina deo grupe u Argentini koristio je automobil marke „Pasat“ u kom se nalazio posebno napravljen bunker za skrivanje kokaina. Oni su potom drogu vozili u iznajmljeni stan u Buenos Ajresu, a zatim do kuće u La Plati gde su najmanje 1.825 kilograma stavili u nepropusnu burad i zakopali ih u zemlju. Droga je odatle prebacivana na brodove, a zatim u Evropu. Brodovlasnik Rodoljub Radulović bio je zadužen za prekookeanski transport.

U optužnici je navedeno da je Đoković za obavljeni posao dobio naknadu od najmanje 80.000 evra, nešto manje od drugih članova grupe koji su za sličan posao dobili po 100 odnosno 200.000 evra.

Comments are closed.