Šarićev brat oslobođen optužbi za pranje novca

Šarićev brat oslobođen optužbi za pranje novca

Vrhovni sud Crne Gore oslobodio je Duška Šarića, brata Darka Šarića, i Jovicu Lončara optužbi za pranje više od 19,3 miliona evra za koje je tužilaštvo tvrdilo da potiču od šverca kokaina. Ovo je konačna odluka na koju nije moguće uložiti žalbu.

Piše: Jelena Radivojević

Ovim je potvrđena presuda Apelacionog suda Crne Gore iz septembra prošle godine. Duško Šarić i njegov saradnik Jovica Lončar bili su optuženi da su od decembra 2007. do kraja 2010. godine preko firme „Mat company“ iz Pljevalja oprali više od 19,3 miliona evra.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na presudu i tražilo da se predmet vrati Apelacionom sudu na ponovno suđenje. Vrhovni sud je, međutim, početkom marta utvrdio da je žalba neosnovana i potvrdio oslobađajuću presudu.

Vrhovni sud je u obrazloženju naveo da tužilaštvo nije dokazalo da je novac potekao od kriminalnih aktivnosti, kao i da je odbrana dostavila dokaze o finansijskim transakcijama koje prikazuju poreklo novca, odnosno da je dobijen iz kredita koji su odobravani pokojnom Draganu Dudiću Fricu, takođe jednom od saradnika braće Šarić.

Prvu presudu protiv Šarića i Lončara zbog pranja novca doneo je Viši sud u Bijelom Polju u maju 2012. kada su osuđeni na osam, odnosno šest godina zatvora zbog pranja 21,3 miliona evra. Apelacioni sud oborio je tu presudu i naložio novo suđenje.

Tužilaštvo je u međuvremenu preciziralo optužnicu i na teret im ovaj put stavilo pranje 19,3 miliona evra.

Viši sud u Bijelom Polju je nakon toga još dva puta osudio Šarića i Lončara na po pet i po godina, ali je Apelacioni sud svaki put ukidao presude.

 „Loptice“

Šarić je uhapšen je u sklopu međunarodne policijske akcije „Loptice“ u novembru 2010. U maju sledeće godine uhapšen je i Lončar.

Prema poslovnim papirima, Duško je 2006. godine osnovao „Mat Company“ preduzeće koje se bavilo špedicijom i prodajom nafte. On je firmu 2009. godine preneo na delaversku kompaniju „Mateniko“, a upravljanje poverio Lončaru koji je postao njen direktor.

Novac za koji se sumnjalo da potiče od šverca kokaina stizao je na račun pljevaljske kompanije „Mat Company“ sa ofšor destinacija firmi iz Delavera i Sejšela prema optužnici. Oni su sklapali fiktivne ugovore, davali lažne pozajmice svojim firmama i tako prikrili poreklo novca.

Na sudu su obojica svedočila da je Šarić samo formalno osnovao firmu, a da je sve odluke donosio Lončar.

Protiv Duškovog brata Darka Šarića u Srbiji se vode dva postupka – jedan zbog šverca kokaina i organizovanja kriminalne grupe a drugi zbog pranja 22 miliona evra.

Osuđujuću presudu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojom je u julu 2015. Šarić bio osuđen na 20 godina zbog šverca kokaina ukinuo je Apelacioni sud i naložio da postupak bude ponovljen.

Suđenje za pranje novca ušlo je u osmu godinu, s tim što je počelo po treći put iznova zbog promene sudskog veća.

Sve vesti sa suđenja Darku Šariću pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca.

Comments are closed.