Šarić: „Tu sam ja tužioče, pitajte me nešto“

Šarić: „Tu sam ja tužioče, pitajte me nešto“

Članovi grupe Darka Šarića optuženi za pranje više od 22 miliona evra kokainskog novca danas su odgovarali na pitanja tužioca u vezi sa prisluškivanim razgovorima. Šarić je insistirao da tužilac i njemu postavi pitanja s obzirom da je označen kao organizator kriminalne grupe.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon što su preslušani svi presretnuti telefonski razgovori i izvršen uvid u SMS prepiske optuženih članova grupe tužilac Saša Ivanić je postavljao pitanja optuženima u vezi sa predstavljenim dokazima. Tužioca je, između ostalog, zanimalo i zašto je Boban Stojiljković više puta pozvao Aguša Erdinča u toku privatizacije „Bratstvo“ i davao mu uputstva ukoliko nije imao korist od toga.

Stojiljković je objasnio da su oni neuki i da nisu do tada išli na javne aukcije, pa su se plašili da ne naprave grešku. Naveo je primer svog sugrađanina koji je platio 200.000 evra više jer nije znao pravila u vezi sa kupovinom stare devizne štednje.

„Savetima sam pomagao Agušu da ne izgubimo pare“, rekao je on.

Na pitanje tužioca zašto o poslovima govori kao da u njima učestvuje, odnosno zašto koristi izraz „mi smo“, Stojiljković je rekao da je on iz Vranja i da „promaši padež“ i upitao da li mu se sudi zbog gramatike ili pranja para.

Objašnjavajući zbog čega su novčanice bile u malim apoenima, a za koje tužilaštvo tvrdi da potiču od prodaje narkotika, Stojiljković kaže da je novac bio „sitan“ jer je poticao iz redovnog poslovanja menjačnice koja je postojala na pumpi. Stojiljković je govorio o pumpi „Europetrol“ u Vranju za koju tužilaštvo navodi da je bila u njegovom stvarnom vlasništvu.

Optuženi Šarić obratio se sudskom veću tražeći da oni reaguju kako bi ga tužilac „nešto pitao“.

„Ja sam ovde najtužniji prvooptuženi u Specijalnom sudu. Recite jeste li videli kog tužnijeg? Tu sam ja tužioče, pitajte nešto! Kao da sam Vam pravni zamorac, sedim tamo i ništa me ne pitate“, rekao je Šarić dodajući da je optužen kao organizator i da stoga očekuje da tužilac i njemu postavlja pitanja.

„Gospođo, evo Vi ste novi, probajte Vi da me pitate nešto“, rekao je Šarić obraćajući se sudiji Svetlani Aleksić koja je od početka godine novi član sudskog veća.

Identitet sagovornika

Sudija Siniša Petrović tražio je od optuženog Bojana Stanojkovića da se izjasni da li je u jednom od telefonskih razgovora on sagovornik, jer je sudiji zvučalo „kao da nije Stanojkovićeva boja glasa“.

U razgovoru se čuje kako Jestroviću neko objašnjava kako se insistira da uplata bude u evrima jer je u pitanju strani državljanin i da „ovaj moj nema iskustva, ne zna on, a banka traži u evrima“.

Stanojković je najpre rekao da i njemu ne zvuči kao da je on sagovornik, ali da će se saglasiti ako to tvrdi sud.

„Ako vi sudija kažete da jeste moj glas, onda to jeste moj glas. Ja mislim da nije“, rekao je Stanojković.

Tužilac je nakon toga predložio da se uradi veštačenje, na šta je oštro reagovala odbrana predstavljajući ovakav predlog tužioca kao namerno odugovlačenje postupka.

Nakon kraće konsultacije sa advokatom, Stanojković je izjavio da ne zna mnogo o privatizaciji „Bratstva“ o kojoj je reč u razgovorima „osim da je sve rađeno po zakonu“. Tužilaštvo pak tvrdi da je grupa kroz privatizaciju ove kompanije oprala novac zarađen švercom kokaina.

Pred kraj današnjeg suđenja, on je zatražio da se još jednom presluša sporni razgovor i potom rekao da je glas njegov i da nema potrebe za veštačenjem.

Podsetimo, Šarić i članovi njegove grupe terete se da su novac zarađen prodajom oko 5,8 tona kokaina, nekoliko godina uspešno ubacivali u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanje fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

1 Comment

  1. Kralj kaže:

    Izlazii Saricuuu