Šarić sudiji: Ja ću Vas da tužim

Šarić sudiji: Ja ću Vas da tužim

Darko Šarić (foto: printskrin)

Završne reči na suđenju Darku Šariću i grupi optuženoj za pranje 22 miliona evra kokainskog novca trebalo je da počnu danas, ali su odložene za četvrtak jer se optuženi Nebojša Jestrović nije pojavio zbog zdravstvenih problema. Iako suđenje nije održano, sudija i Šarić diskutovali su o presudi kojom je Šarić osuđen zbog šverca kokaina.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Siniša Petrović odložio je suđenje jer je optuženom Nebojši Jestroviću, kako je rekao njegov advokat, noćas pozlilo i nalazi se u Kliničkom centru.

Izgledalo je da će sve biti završeno za samo nekoliko minuta, ali je onda optuženi Darko Šarić zatražio reč.

On se osvrnuo na presudu za šverc kokaina koju je donelo isto sudsko veće, a kojom je krajem prošle godine osuđen na 15 godina zatvora.

Šarića je zanimalo zašto sudija Petrović u presudi nije napisao ono što je rekao na njenom izricanju – da tužilac nije uspeo da dokaže da je Šarić od šverca kokaina profitirao 47 miliona evra. Tražio je i da mu objasni zašto izricanje presude nije snimano, kao svako drugo suđenje.

„Vi kršite zakon, a meni uskraćujete pravo na pravično suđenje“, rekao je Šarić i naveo da sada nema dokaz da je sudija to i rekao, a kasnije dodao: „ja ću Vas da tužim“.

Sudija Petrović se saglasio da je moguće da je tako nešto rekao, da to i sada može da kaže, ali da tome nije mesto u presudi budući da od Šarića novac nije ni oduzet.

„Nigde u zakonu nije naglašeno da se snima čitanje presude, samo glavni pretresi“, odgovorio je Petrović i rekao da nije praksa da se snima izricanje presude.

Sudija je rekao Šariću da mu je jasno da su ga advokati spremili za ovo, ali da su ga loše informisali.

„Vi hoćete da kažete da su moji branioci nesposobni?“, upitao je Šarić, što je sudija porekao.

Nakon što su svi izašli iz sudnice Petrović je pozvao Šarića da priđe i objašnjavao mu da ne misli da su njegovi advokati nestručni i loši.

Tek pošto ga je Šarić upozorio da nije isključio mikrofon, sudija je uz konstataciju da nije bitno, ipak to uradio i nastavio razgovor koji novinari više nisu mogli da čuju.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak.

Šariću i drugim članovima grupe se na teret stavlja da su oprali 22 miliona evra kokainskog novca tako što su ih ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

U optužnici se navodi da je to uglavnom bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora.

Dokumenatciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u našoj bazi dokumenata

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

1 Comment

  1. Uros Susa kaže:

    Smatram da je ovo vise tortura tuzilastva i propagande..u svakoj uredjenoj drzavi proces ovakog predmeta se ne bi smeo odvijati u korist politicara i tuzilastva..
    Darko Saric je poznato ugrozeno i zdravlje sto bi se moglo uzeti malo u obzir..razumeli smo se.