Šarić: Ovo je lepa pričica na osnovu lažnih iskaza

Šarić: Ovo je lepa pričica na osnovu lažnih iskaza

Na ponovljenom suđenju za međunarodni šverc droge, Darko Šarić rekao da više neće ponavljati da nije kriv i poručio da mu tužilac dokaže umešanost u šverc 5,8 tona kokaina.

Piše: Bojana Pavlović

Svi okrivljeni su se ponovo izjašnjavali o optužnicama i odbacili da su učestvovali u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Darko Šarić izjavio je da je optužnicu razumeo samo jezički, a da optužbe ne razume.

„Ne znam za šta me čovek optužuje. Ovo je jedna lepa pričica na osnovu lažnih iskaza. Neću više govoriti da nisam kriv, samo ću da kažem: Neka mi dokaže“, poručio je Šarić.

On je napomenuo da je sud u presudi pogrešno naveo podatke o njegovoj osuđivanosti i istakao da nikada nije bio osuđen na 4,5 godine zatvora.

„To mi je sud uzeo kao otežavajuću okolnost. Nikad nisam bio osuđen na takvu kaznu, već na uslovnu kaznu. Sud je trebalo da te podatke pribavi“, naveo je Šarić ne precizirajući o kom krivičnom delu je reč.

Prvi put na sudu pojavila su se dvojica optuženih, Darko Tošić i Mihailo Đoković koji su Srbiji isporučeni iz Holandije odnosno Italije.

Šarićev advokat Radoslav Baćović naveo je da je optužnica nejasna i da sadrži brojne proizvoljne i apstraktne zaključke. On je zatražio i suočavanje svedoka saradnika za čije iskaze tvrdi da se razlikuju.

 Šarićeva predaja

Šarićeva predaja

Tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić rekao je da će tužilaštvo ostati pri ranijim dokazima. Najvažniji dokazi tužilaštva su snimci prisluškivanih razgovora koje je odbrana i u prethodnom postupku žustro osporavala tvrdeći da su nezakonito pribavljeni, izjave svedoka saradnika, pisani dokazi i sporazumi o priznanju krivičnog dela.

Suđenje Šariću i drugim optuženim počelo je danas ispočetka nakon što je Apelacioni sud u maju ove godine ukinuo presudu kojom je Šarić kao organizator kriminalne grupe osuđen na 20 godina zatvora.

Sudije Apelacionog suda smatrale su da prvobitna presuda nije jasno napisana, da nije objašnjeno za šta je koji član grupe bio zadužen prilikom šverca kokaina, kao i da je Šariću trebalo suditi po blažem zakonu po kome je najviša kazna za ovo krivično delo 15 godina. Apelacioni sud odlučio je da sudija Vladimir Vučinić nije smeo da sudi narko-bosu jer je procenjivao optužnice protiv njega.

Vučinić je napustio sud zbog pritisaka koje je trpeo, pa Šariću i njegovoj gupi sada sudi veće u izmenjenom sastavu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prvu optužnicu protiv Šarića i dvadesetak članova njegove grupe u aprilu 2010. godine. On je bio u bekstvu sve do marta 2014, kada se predao jer je, kako je kasnije objasio, osetio da zbog promene političke klime u Srbiji može da očekuje pošteno suđenje. Hronologiju slučaja pročitajte u posebnoj priči.

Protiv Šarića u toku je i postupak za pranje oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

1 Comment

  1. Syoux kaže:

    Vidite kako se bandit ponasa. Drzak,hrabar,advokat ko iz Koza Nostre i eto sudstva u procepu. Sitni dileri po 5g ili uzivaoci opojnih droga kad padnu tresu se,uplaseni,pricaju i sto treba i sto ne,nemaju ni za advokata i 4-5 god robije. Ovaj? Ovaj moze slobodan da ode.