Šarić ostaje u pritvoru

Šarić ostaje u pritvoru

Radoslav Baćović (foto: KRIK)

Sud je odbio zahtev advokata da Darku Šariću ukine pritvor uz jemstvo čiju bi visinu odredio sud ili odobri kućni pritvor uz nanogicu.

Piše: Bojana Pavlović

Advokat Radoslav Baćović rekao je da je Šariću produžen pritvor pod istim obrazloženjem kao i svih prethodnih godina, iako se od tada mnogo toga promenilo.

„Podsećam da sam ja 2014. ponudio njegovu bezuslovnu predaju uz jedini uslov da mu se omogući susret sa porodicom u Crnoj Gori, poverljiv razgovor sa advokatom i suđenje po zakonu. To je ključno kada govorimo o razlozima za njegovo puštanje iz pritvora“, rekao je Baćović i objasnio da ne postoji opasnost da Šarić pobegne pošto se sam i predao.

Šarić se javio za reč i rekao da je u Srbiju došao dobrovoljno „da ovo rešimo“.

Sud je, međutim, odbio ovaj zahtev jer je Šarić duži vremenski period bio u bekstvu i jer postoji bojazan da bi mogao ponovo da pobegne. Sudija Siniša Petrović istakao je da je Šarić optužen za šverc velike količine droge i da bi novac koji je stekao na ovaj način mogao da upotrebi za bekstvo.

Porodični prijatelji

Pre zahteva Šarićevog branioca, odbranu su iznosili drugi optuženi, među kojima i Darko Tošić koji se prvi put danas obratio sudu. Njemu se dosad sudilo u odsustvu, a uhapšen je u Holandiji u julu 2015. i isporučen Srbiji. Zbog učešća u švercu kokaina tada je osuđen je na 13 godina zatvora, ali je presuda potom ukinuta ove godine i suđenje je počelo ispočetka.

DarkoSaric

Darko Šarić

Tošić je negirao da je na bilo koji način povezan sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret. Rekao je da je sa Darkom Šarićem blizak prijatelj iz detinjstva, i to ne samo sa njim već sa celom njegovom porodicom. Ispričao je da od 1990. živi u Holandiji gde je radio na aerodromu, a potom u jednoj sportskoj školi kao menadžer. Šarić je, rekao je Tošić, boravio u ovoj zemlji tokom 1993. i 1994. godine.

Potvrdio je da poznaje i Gorana Sokovića i Željka Vujanovića koje je tužilaštvo u optužnicama označilo kao organizatore grupe. Ispričao je i da poznaje Nebojšu Joksovića, jedinog svedoka saradnika koji je imao neposredna saznanja da je Šarić organizovao šverc kokaina.

„Joksovića sam upoznao na rođendanu Darkove ćerke 2001. godine. Nikad s njim nisam pričao ni o kakvom poslu. Dosta sam čuo o njemu – takav profil ljudi mi se nikad nije dopadao.“

On je negirao i da je ikad imao nadimak Šljiva ili Administracija kako se navodi u optužnici. Tošić je, prema navodima optužnice, od septembra do oktobra 2009. kada je u blizini Montevidea u Urugvaju zaplenjeno dve tone droge sa jahte „Maui“, prenosio naloge i uputstva nepoznatom članu grupe čiji je šifrovani nadimak „Kalipso“, a povratne informacije prenosio Vujanoviću. Vujanović je sa teritorije Srbije te informacije dalje prosleđivao organizatorima grupe – Šariću i Sokoviću, navodi se u optužnici.

Tošić nije želeo da odgovori gde je bio u periodu koji spominje optužnica uprkos insistiranju tužioca.

„Mogu samo da kažem da tad nisam bio na teritoriji Srbije ni Crne Gore“, ponovio je Tošić nekoliko puta.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove). 

Comments are closed.