Šarić odložio kraj suđenja za pranje novca

Šarić odložio kraj suđenja za pranje novca

Darko Šarić (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Narko-bos Darko Šarić tražio je da se promeni sudija Siniša Petrović i dao otkaz svojim dugogodišnjim advokatima čime je odložio okončanje postupka koji se protiv njega vodi zbog pranja 22 milona evra. Ovo suđenje traje već osam godina.

Piše: Jelena Radivojević

Optuženi i advokati zadržali su se danas u sudnici svega nekoliko minuta, koliko je sudiji Siniši Petroviću bilo potrebno da ih obavesti da se planirane završne reči odlažu do daljeg jer je Šarić zatražio njegovo izuzeće.

Šarić smatra da je Petrović pristrasan pošto ga je u postupku za šverc kokaina osudio na 15 godina zatvora, piše u zahtevu za izuzeće. Jedan od razloga je i to što Petrović u toj presudi nije napisao ono što je izgovorio na njenom izricanju – da tužilac nije uspeo da dokaže da je od šverca zarađeno 47 miliona evra, o čemu je bilo rasprave na prethodnom ročištu.

Ovakva Šarićeva odluka usledila je u nedelji za koju su bile zakazane završne reči – poslednja suđenja pred presudu – i nije u skladu sa njegovim ranijim insistiranjem da suđenje bude okončano što pre. Naime, on je u maju ove godine tvrdio da sudija Petrović namerno odugovlači postupak koji traje od 2011. godine i tada ga upitao: „Ima li neki razumni rok da završite ovo suđenje?“

Izuzeće Petrovića Šarić je tražio i ranije – 2015. godine zahtevao je da se promene svi članovi sudskog veća na čelu sa Petrovićem, ali je taj zahtev odbijen.

Osim što traži promenu sudije, Šarić je otkazao punomoćje svojim advokatima, koji ga zastupaju od 2014. i to u oba postupka koji se protiv njega vode.

„Ne želim da učestvujem i dajem legitimitet ovom suđenju, jer smatram da nemam pravično suđenje i ne želim da učestvujem u ovoj sudskoj farsi“, napisao je Šarić u dokumentu kojim otkazuje punomoćje advokatima.

Ovo može dodatno da odloži donošenje presude s obzirom da novi advokat, koga će mu po hitnom postupku dodeliti sud, može da traži više vremena da se upozna sa predmetom.

Šarić je isto uradio i u postupku za šverc kokaina kada je u aprilu prošle godine dao otkaz advokatima. Suđenje je nakon toga odloženo da bi se novi advokat upoznao sa slučajem. Svoje advokate, koji su ga u to vreme i dalje branili na suđenju za pranje novca, vratio je svega tri meseca kasnije. Tada je rekao da je advokate otkazao iz protesta prema sudiji Siniši Petroviću jer nije prihvatio dokaze koje su predložili.

Naredno suđenje za pranje novca biće zakazano tek kada predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović odluči o zahtevu za Petrovićevo izuzeće.

Takođe, očekuje se da Šariću i njegovoj grupi počne suđenje pred Apelacionim sudom u Beogradu koji treba da razmatra presudu za šverc kokaina na koju su se žalili i tužilac i advokati.

Podsetimo, tužilaštvo Šarića i grupu ljudi koja je sa njim optužena tereti da su oprali 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina, tako što su novac ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji i davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, piše u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

Comments are closed.