Šarić: „Mislim da namerno odugovlačite postupak“

Šarić: „Mislim da namerno odugovlačite postupak“

Darko Šarić (foto:krik.rs)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

U današnjem nastavku suđenja Darku Šariću i članovima njegove grupe, optuženim da su oprali 22 miliona evra kokainskog novca, predstavljen je rezultat ekonomsko-finansijskog veštačenja. Tužilaštvo je istaklo da veštačenje ide u prilog optužbama, dok su branioci tražili da se ono ponovi tvrdeći da veštacima nije bila dostavljena celokupna dokumentacija. Suđenje će biti nastavljeno u petak.

Piše: Jelena Radivojević

Komisija veštaka Gradskog zavoda za veštačenje dostavila je sudu krajem prošlog meseca nalaz i mišljenje o poslovnoj i bankarskoj dokumentaciji koja je tokom postupka izvedena kao dokaz.

Pošto su tužilaštvo i odbrana, kako je rekao sudija Siniša Petrović, imali malo vremena da se upoznaju sa ovim nalazom, odlučio je da se dokument ipak pregleda na suđenju. Na monitorima u sudnici oko pola sata u tišini su se smenjivale stranice, međutim, nije bilo moguće pročitati šta na njima piše pošto je svaka prikazana svega nekoliko sekundi.

Iako je veštačenje obavljeno na zahtev odbrane, branioci su istakli da veštacima nije bila dostavljena kompletna dokumentacija zbog čega su zatražili da se ono ponovi.

„Nemam zamerke na učinjeno, samo na ono što nije veštačeno“, rekao je Branislav Popovac, jedan od Šarićevih branilaca.

Tužilac Saša Ivanić, međutim, naveo je da je veštačenje urađeno korektno i precizno i da ide u prilog optužbama.

„Odbrana je savršeno znala šta je ušlo u korpus dokaza koji će biti veštačeni, a sada se bune što neki dokazi nisu razmatrani“, rekao je Ivanić.

On je istakao da branioci sada traže ponovno veštačenje i predlažu nove dokaze pošto su nezadovoljni ishodom.

Sudija Petrović tvrdio je da je veštacima dostavljeno sve što je tokom postupka izvedeno kao dokaz, međutim, odbrana je i dalje tvrdila suprotno. Ostalo je da se razjasni da li su veštaci imali pristup celokupnoj dokumentaciji u vezi sa oslobađajućom presudom u postupku koji se u Crnoj Gori vodio zbog navodnog pranja novca za Darka Šarića.

„Mislim da vi iz nekog razloga namerno odugovlačite ovaj postupak. Moje mišljenje je da namerno niste dostavili taj registrator, pa sad moramo da im šaljemo na dopunsko veštačenje. Ima li neki razumni rok da završite ovo suđenje?“, upitao je Šarić.

Optuženi Radovan Štrbac rekao je da smatra da veštačenje nije dovelo do odgovora na dva glavna pitanja – poreklo i tokove novca, kao i da nismo dobili nalaz i mišljenje veštaka već samo nalaz u kom su „zbrojani novci“.

„Nigde nijedne reči nema o tokovima novca“, rekao je.

Branioci su insistirali i da sud odluči da li će neke od njihovih predloga odbrane uvrstiti u dokaze i tako omogućiti da i oni budu veštačeni, međutim sudija Petrović je rekao da će odluku saopštiti u petak, kada će suđenje biti nastavljeno.

Šarić i članovi njegove grupe terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Advokati odbrane insistirali su tokom postupka da se uradi ekonomsko-finansijsko veštačenje kako bi dokazali da je novac legalnog porekla, te da nema reči o pranju novca.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

2 Comments

  1. Vasilije kaže:

    Kako su kod nas u CG „mudro“ na osnovu istih dokaza presudili Saricu!Poslije svega (oslobadjajuce presude i dr. ) cg pravosudje je obezbijedilobili se sprema da obezbijedi milionske obeštećenja. Nas premijer Marković ističe nepristranost“ sudova koja se dokazuje sa dosudjenim obestecenjima!!!

  2. Nema od toga sudjenja nista na kraju
    Na samom kraju Darko se zeni sa Lanom.to ce mu biti najveci prekrsaj.