Šarić: Ja sebe tu ne vidim

Šarić: Ja sebe tu ne vidim

Fotografije mobilnih telefona, ličnih dokumenata, telefonskih kartica, šifrarnika, luksuznih stanova i kuća sa bazenima, kupoprodajni ugovori i spiskovi sa nadimcima članova grupe neki su od dokaza u koje je juče izvršen uvid na ponovljenom suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc kokaina. Šarić „ne vidi sebe nigde u tim dokazima“.

Piše: Nataša Marković

Na zahtev odbrane Darka Šarića i njegovih saradnika optuženih za međunarodni šverc 5,8 tona kokaina, sud je odobrio da se ponovo izvrši uvid u pisane dokaze iz optužnice. U vreme kada je to bilo učinjeno prvi put Šarić je bio u bekstvu, pa iako je odbrana aktivno učestvovala u izvođenju dokaza, on nije mogao da se izjasni.

„Ovo je novo suđenje. Mi nismo imali fer suđenje, pa ja želim da tužilac kaže koji dokument dokazuje šta, pa da se ja izjasnim. Kajem se što na prošlom suđenju nisam gledao tu dokumentaciju i što sam bio pasivan. Želim ponovo da vidim sve te dokaze“, istakao je Šarić.

Dokazi koji su ponovo prikazani obuhvataju dokumentaciju i fotografije prikupljene pretresom uglavnom luksuzno opremljenih stanova, kuća, garaža i lokala na teritoriji Srbije.

„Nema dokaza. Radi se o računima za struju, kupoprodajnim ugovorima iz 2002. godine, fotografijama sa proslava koje nemaju veze sa izvršenjem krivičnih dela koja se navode u optužnici“, rekao je Dejan Lazarević, jedan od Šarićevih advokata.

Prikazani su spisi sa nadimcima pripadnika grupe, brojevi telefona, iznosi u evrima, kao i papir koji podseća na šifrarnik, a koji je pronađen u telefonu tokom hapšenja pripadnika Šarićeve grupe. Šifrarnik je korišćen, kako piše u optužnici, da bi članovi grupe razmenjivali brojeve telefona. Oni bi osmislili reč od deset slova, a svako slovo označavalo je jednu cifru – na taj način su jedni drugima, umesto brojeva, slali reči koje naizgled nemaju nikakvo značenje.

Tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić rekao je da su to najrelavantniji dokazi, gde su tačno navedeni iznosi novca i da tužilaštvo ostaje pri njima.

Šarić je tokom izjašnjavanja upitao tužioca „za šta ga optužuje i gde njega vidi u tim dokazima“.

„Ja sebe ne vidim nigde“, istakao je Šarić.

Odbrana je tokom uvida pokušala da ospori dokaze ukazujući na propuste načinjene tokom njihovog prikupljanja – da fotografije na kojima se nalaze oduzete stvari ne prate odgovarajući zapisnici, kao i da elektronski aparati nisu oduzimani u prisustvu stručnih lica.

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi počelo je ispočetka nakon što je Apelacioni sud u maju ove godine ukinuo prvostepenu presudu i naložio novo suđenje.

Protiv Šarića je u toku i postupak za pranje oko 22 miliona evra.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

 

Comments are closed.