Šarić: „Ja sa svojim parama mogu da radim šta hoću“

Šarić: „Ja sa svojim parama mogu da radim šta hoću“

Zbog promene člana sudskog veća danas je iznova krenulo suđenje Darku Šariću zbog sumnje da je bio organizator kriminalne grupe koja je oprala više od 22 miliona evra novca zarađenog švercom kokaina. Svi optuženi su negirali krivicu.

Piše: Jelena Radivojević

Iznoseći odbranu i odgovarajući na pitanja tužioca Saše Ivanića optuženi Darko Šarić ponovo je negirao da je upravljao firmama kroz koje se prema optužnici prao novac.

Šarić je tužiocu potvrdio da je drugim optuženima pozajmljivao novac, a kada ga je tužilac podsetio da ne postoje ugovori o takvom zajmu, on je rekao da je tada pravio greške i dodao: „Ja sa svojim parama mogu da radim šta hoću“.

„Vi niste utvrdili da je novac prljav, a pitate gde smo ga trošili“, rekao je Šarić tužiocu.

Predsednik sudskog veća Siniša Petrović opomenuo je tužioca da se ne ponavlja jer ovo nije prvi put da Šarić daje odbranu.

Osim Šarića, odbranu je iznelo još devet optuženih i svi su negirali krivicu.

S obzirom na to da su ponovo dobili priliku da predlože dokaze, advokati su insistirali da sud izda naredbu za finansijsko veštačenje kojim bi se utvrdilo da, kako kažu, navodi iz optužnice nisu istiniti.

Advokati su ponovili da presuda za šverc kokaina ne postoji, te da se cela optužnica za pranje novca zasniva samo na optužnici za šverc kokaina, kao i da je u Crnoj Gori doneta pravosnažna presuda kojom su Šarićev brat i saradnik oslobođeni optužbi za pranje novca.

Suđenje Šariću i njegovoj grupi krenulo je danas ispočetka zbog promene u sastavu veća – na mesto sudije Aleksandra Trešnjeva došla je sudija Svetlana Aleksić.

Do izmene je došlo novim godišnjim rasporedom kojim je predsednik suda Aleksandar Stepanović sudiju Trešnjeva vratio u krivično odeljenje, o čemu je KRIK ranije pisao.

Ovo je treći put od kad je u februaru 2011. godine počelo suđenje kako se kreće ispočetka a svaki put je razlog isti – promena člana veća.

O dužini trajanja suđenja govorio je danas i optuženi Nebojša Jestrović koji je obavestio sud da je za sedam godina održano 94 ročišta, odnosno u proseku jedno mesečno.

„Zahtevam šest sudećih dana mesečno“, rekao je on i pozivao se na to što je sudija Petrović u drugom postupku koji se vodi protiv Šarića rekao da će biti deset sudećih dana u mesecu.

Ostali optuženi izneće svoju odbranu sutra.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca 

 

Comments are closed.