Šarić: Ako u presudi bude opisano šta sam radio, neću se žaliti

Šarić: Ako u presudi bude opisano šta sam radio, neću se žaliti

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

Optuženi narko-bos Darko Šarić danas je u završnim rečima ponovio da nije kriv za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina i dodao da se neće žaliti na presudu ukoliko u njoj bude detaljno opisano šta je radio. Završne reči izneli su advokati i optuženi čime je suđenje okončano, pa u narednom periodu sudije Apelacionog suda u Beogradu treba da donesu presudu.

Piše: Milica Vojinović

„Da li je moguće da ja dobijem u nekoj presudi konkretne radnje – šta sam ja radio, koga sam finansirao, kome davao naloge, i da ja to prihvatim bez žalbi“, istakao je Šarić.

On je, kao u svim dosadašnjim obraćanjima sudu, veći deo vremena posvetio pokušaju da diskredituje svedoka saradnika Nebojšu Joksovića – jedinog koji je govorio o Šarićevoj ulozi u švercu kokaina.

„Svedočio je isključivo zbog imovine, pa tek onda zbog male kazne“, kazao je Šarić.

On godinama tvrdi da je Joksoviću vraćena imovina koja mu je bila privremeno oduzeta odlukom suda kako bi svedočio protiv njega. Ta imovina je, tvrdi Šarić, zapravo njegova, a ne Joksovićeva.

„Na ovaj način teško da mogu da se branim, kad tužilac poklanja moju imovinu svedoku saradniku da svedoči kako on želi“, kazao je.

Šarić se požalio i da mu tužilac nije postavio ni jedno pitanje u vezi sa drogom.

„Za osam godina nije me pitao u vezi sa drogom, iako sam sam pokušao da isprovociram pitanje.“

Šarićev advokat Radoslav Baćović kritikovao je presudu kojom je njegov branjenik ranije osuđen na 15 godina zatvora navodeći da „sud nije utvrdio činjenice na osnovu dokaza“.

Šarić osumnjičen za pokušaj diskreditacije Joksovića
Šarić je nedavno uhapšen i zbog sumnji da je zajedno sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima pokušao diskredituje svedoka saradnika Joksovića. Oni su drugom svedoku podmetnuli bombu, a zatim nastojali da predstave da je to učinio Joksović kako bi njegov iskaz protiv Šarića izgubio kredibilitet na sudu, tvrdi tužilaštvo.

„Sve je paušalno i u sumnji. Mnogo toga je gramatički neispravno i logički nepovezivo“, kazao je Baćović.

I on je nastojao da diskredituje svedoka saradnika Joksovića podsećajući da je sudija Siniša Petrović u presudi istakao da neće ceniti kakav je on „narodski rečeno čovek“.

„Ja ni ne očekujem od svedoka saradnika da bude veliki čovek, ali očekujem da govori istinu. To kakav je on čovek ili nije, nije od značaja.“

Baćović i Šarić predložili su sudijama da donesu oslobađajuću presudu.

Danas su završne reči izneli i ostali advokati i optuženi – svi su tvrdili da nema dokaza za osuđujuću presudu i tražili da ih sudije oslobode krivice.

Šariću i njegovoj grupi sudi se već 12 godina za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Tokom tog perioda Šarić je osuđivan dva puta – najpre je 2015. godine dobio 20 godina zatvora, ali je ova presuda ukinuta i u ponovljenom postupku osuđen je na 15 godina zatvora. Iako je ova poslednja presuda postala pravosnažna, Vrhovni kasacioni sud ju je ukinuo i naložio da se o njoj ponovo odlučuje. Sudije Apelacionog suda u Beogradu odlučile su da otvore suđenje – ono je danas završeno i sada ostaje da sudije donesu odluku. 

Protiv Šarića u toku je i postupak za pranje više od 20 miliona evra kokainskog novca. On je pre dve godine osuđen na devet godina zatvora, ali i o ovoj presudi odlučuje Apelacioni sud.

Šarić je krajem prošle godine, posle nešto više od sedam godina u zatvoru, pušten u kućni pritvor uz nanogicu, ali na slobodi nije proveo mnogo vremena. Prošlog meseca je uhapšen i vraćen u zatvorski pritvor zbog sumnje da je organizovao ubistvo svog nekadašnjeg bliskog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o ovom slučaju:

Ključni momenti slučaja Šarić

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.