Saradnici Slobodana Tešića pod sankcijama američkih vlasti

Saradnici Slobodana Tešića pod sankcijama američkih vlasti

SlobodanTešić

Saradnici Slobodana Tešića, poznatog trgovca oružjem, stavljeni su na listu osoba kojima su uvedene sankcije Odeljenja za kontrolu strane imovine američkog Trezora (OFAC) zbog navodnih zloupotreba ljudskih prava i korupcije. Tešić, inače blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), na toj listi je od decembra 2017. godine. 

Piše: Bojana Jovanović

U jučerašnjem saopštenju američke administracije piše da je Tešić, koji je već dve godine pod sankcijama, nastavio da se bavi trgovinom oružjem kao „tihi partner“ u nekoliko kompanija, odnosno da je vodio firme u kojima zvanično nije bio ni vlasnik, ni direktor. 

„Tešić i dalje kontroliše mnoge, ako ne i sve, aspekte svakodnevnog poslovanja kompanija, među kojima su posredovanje u poslovima i traženje novih poslovnih prilika, ali se oslanja na pouzdane saradnike da potpišu ugovore i da se pojave na svim javnim dokumentima.“

Zbog toga, kako piše u saopštenju, pod sankcije je stavljeno devet Tešićevih saradnika: Goran Andrić, Esad Kapidžić, Nebojša Šarenac, Zoran Petrovicć, Nikola Brkić, Milan Subotić, Želimir Petrović, Sreten Cvjetković i Ljubo Maričić. Firme koje Tešić direktno ili indirektno kontroliše, a koje su se takođe našle na listi, su „Moonstorm Enterprises“ i „Tardigrade Limited“, obe sa Kipra, kao i „Business Diversity Limited“ sa sedištem u Hong Kongu.

Američka administracija stavila je Tešića na ovu listu u decembru 2017

Tada je saopšteno da je Tešić, da bi osigurao ugovore o oružju sa raznim državama, davao mito i finansijsku pomoć. 

„Tešić je potencijalne klijente vodio na godišnji odmor, plaćao školovanje njihovoj deci u školama ili na univerzitetima u zapadu i davao veliko mito za osiguranje ugovora“, pisalo je u saopštenju. 

Osim Tešića, na listi su se tada našle i njegove firme „Partizan Tech“ i „Tehnoglobal Systems“ u Beogradu, kao i dve kiparske kompanije preko kojih je, kako se navodi, pregovarao o prodaji oružja i finansirao političare – „Gravit Limited“ i „Charso Limited“.

Tešić se ranije nalazio i na „crnoj“ listi Ujedinjenih nacija (UN) na koju je dospeo jer je prekršio sankcije izvoza oružja u Liberiju. Sa nje je sklonjen 2013, godinu dana pošto je Srpska napredna stranka, kojoj je blizak, došla na vlast u Srbiji.

Odmah pošto je skinut sa liste UN-a, Tešiću je tadašnji ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić dodelio diplomatski pasoš, obično rezervisan za visokopozicionirane državne zvaničnike.    

O bliskosti sa SNS-om govori i to što je njegova ćerka Danijela bila na listi ove stranke na parlamentarnim izborima 2012. godine, a posle toga se zaposlila upravo u Ministarstvu spoljnih poslova.

Tešić je uplaćivao novac fondaciji Dragice Nikolić, supruge bivšeg predsednika Srbije i šefa SNS-a Tomislava Nikolića. 

Firme Slobodana Tešića i njegovih saradnika bile su među onima koji su od državne kompanije „Krušik“ kupovale oružje po privilegovanim, veoma niskim, cenama.

Uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je uhapšen jer je novinarima dostavio dokumenta iz „Krušika“ koji ukazuju na korupciju, rekao je da je ovakvom prodajom državna fabrika uništavana.

„Stvar je jednostavna i jasna – grupa privilegovanih kupaca je pune četiri godine imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda u ‘Krušiku’. ‘Krušik’ je svesno poslovao u korist svoje štete. Apsolutno nema nikakve dileme o veličini zloupotrebe, to potkrepljujem gomilom dokaza koje imam sve, a imaju ih i sudski organi“, rekao je Obradović ranije za N1 i dodao da su to sve znali nadležni organi, ali da su „žmurili“.

1 Comment

  1. Aba kaže:

    Pitati tog biznismena cija je fabrika namenske kod Pozege…….PPartizana nije?????Odlepili momci.