Sanja Đurić vodi slučaj Savamala

Sanja Đurić vodi slučaj Savamala

Srušeni objekti u Hercegovačkoj ulici

Tužilac koji vodi slučaj Savamala je Sanja Đurić, a predmet je zaveden pod brojem KTN-60/16, piše u odgovoru koje je Više javno tužilaštvo dostavilo članu inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Piše: Bojana Pavlović

Nevladina organizacija „Ne da(vi)mo Beograd“ još u junu zatražila je od Višeg javnog tužilaštva podatak o tome ko je tužilac koji vodi predmet i kako je on zaveden, ali je tužilaštvo njihov zahtev odbilo uz obrazloženje da je ta informacija tajna.

Posle žalbe, o slučaju se izjasnio Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić koji je zaključio da je tužilaštvo ovom odlukom prekršilo zakon i naložio da podaci budu objavljeni u roku od pet dana. Tužilaštvo to nije učinilo, pa je Šabić uputio pismo republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac obaveštavajući je da oni koji bi trebalo da štite zakon, zapravo ga krše.

Istog dana tužilaštvo je izdalo saopštenje tvrdeći da su odgovor poslali, ali je on tražiocu informacije stigao tek danas.

Već pet meseci javnost od tužilaštva ne dobija nikakve informacije o tome ko je po noći u glavnom gradu nezakonito rušio privatnu imovinu, zadržavao i legitimisao građane.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo naložilo je policiji da istraži šta se dogodilo tek deset dana nakon rušenja. Do tada su, međutim, gradske vlasti počistile mesto rušenja, pa policija nije ni izašla na teren – jer je bilo kasno da se obavi kvalitetan uviđaj.

Sve ove okolnosti u javnosti podgrevaju sumnju da je rušenje obavljeno uz saglasnost države.

Istraga još nije pokrenuta.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Pogledajte snimke rušenja

2 Comments

  1. Zlatoje Martinov kaže:

    Savamala je tipičan pokazatelj nepostojanja institucija države, čitava vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) skoncentrisane su u rukama jedne ličnosti . Kada studenti politikologije budu učili o podeli tri grane vlasti odnosno kada im profesori budu objašnjavali razliku izmedju demokratski uredjene države s jedne i autoritarne države s druge strane, odličan primer „iz prakse“ je upravo Savamala. Srbija nema demokratsku tradiciju, navikla je na samodršce. Samodršci nikada nisu dobri za jedno društvo ma o kom vremenu da govorimo pa čak ni “ evropejski prosvećeni“ poput npr. kneza Mihajla (čiji je princip bio „sve za narod ništa sa narodom“) ili kralja Milana („što dalje od Rusije to bolje za Srbiju“). Kada se to sv eima u vidu jasno je šta će tužilaštvo uraditi! Živi bili pa videli.

  2. Zagorec kaže:

    Biće kao ona:
    KO TE PLACA TAJ TE IMA KO TE NEMA TAJ TE SANJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *