Sagovornici KRIK-a: Agencija našla izgovor da se ne bavi vezama Malog i „Milenijum tima“

Sagovornici KRIK-a: Agencija našla izgovor da se ne bavi vezama Malog i „Milenijum tima“

Siniša Mali (foto: mfin.gov.rs)

Siniša Mali (foto: mfin.gov.rs)

Agencija za borbu protiv korupcije je politizovana i pronalazi izgovore da se ne bavi svojim poslom, kažu sagovornici KRIK-a nakon što je ova institucija navela da neće ispitivati koruptivne veze ministra finansija Siniše Malog i firme „Milenijum tim“ koja je njegovom bratu ustupila automobil i stan.

Piše: Dragana Pećo

Agencija je ranije na pitanja novinara KRIK-a odgovorila da nema osnova za pokretanje postupka protiv Siniše Malog. Navela je da nema ničeg spornog u njegovom odnosu sa „Milenijum timom“, uz obrazloženje da on ne sarađuje sa firmom od kad je ministar finansija. Periodom dok je Mali bio gradonačelnik Beograda Agencija se nije bavila.

Stručnjaci sa kojima su razgovarali novinari KRIK-a smatraju da je ova institucija politizovana i pronalazi izgovore da se ne bavi svojim poslom. 

Zoran Stojiljković, nekadašnji član odbora Agencije, navodi da se ova institucija vodi politikom nezameranja strukturama vlasti.

„Institucije koje bi trebalo da nezavisno obavljaju svoj posao, poput Agencije, to ne čine što se događa uvek kada se proceni da je neko politički moćan. Tako se institucije masovno urušavaju, okupiraju i politički instrumentalizuju“, zaključuje Stojiljković.

On dodaje da na ovaj način Agencija pokušava da radi u granicama pristojnosti – odgovara na pitanja, ali ostaje na najužem, formalnom tumačenju korupcije.  

Da Agencija nije uradila dovoljno da istraži odnose Malog i „Milenijum tima“ smatra i Zlatko Minić iz organizacije „Transparentnost Srbija“. 

„Meni to izgleda kao bežanje od odgovornosti, odnosno pronalaženje formalnih razloga da se Agencija time ne bavi“, kaže Minić. „Deluje kao nezainteresovanost ili kao ulaganje energije da nađe opravdanje zašto ne želi time da se bavi. A bilo bi mnogo bolje da se uloži jednako energije da se Agencija bavi onim što je njen posao.“

Sagovornici KRIK-a kao problem vide i to što je na čelu Agencije Dragan Sikimić koji je do izbora za direktora ove institucije bio član vladajuće Srpske napredne stranke.

„To je pitanje legitimnosti i pitanje sukoba interesa u slučajevima u kojima on potpisuje bilo koje rešenje Agencije koje se tiče njegovih doskorašnjih stranačkih kolega“, napominje Minić. 

Problematične veze

Podsetimo, KRIK je pisao o koruptivnim vezama Siniše Malog i vlasnika firme „Milenijum tim“ – biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka. 

Kako je KRIK otkrio, brat Siniše Malog Predrag godinama vozi automobil „audi A6“ koji su mu ustupili vlasnici „Milenijum tima“, a isti biznismeni dali su mu na korišćenje i dupleks u Beogradu. 

Kompanija „Milenijum tim“ poslednjih godina uvećava svoje prihode dobijajući najvrednije državne poslove, među kojima je i izgradnja „Beograda na vodi“, projekta koji je sa arapskim investitorima ispregovarao upravo Siniša Mali. 

Dok je Mali bio gradonačelnik Beograda „Milenijum tim“ i partneri su u Beogradu dobili poslove vredne najmanje 15 miliona evra. Jedan od većih poslova koji je firma nedavno dobila je gradnja državnih stanova za pripadnike bezbednosti. Na odluku da se ovaj posao dodeli upravo firmi „Milenijum tim“ Mali kao ministar finansija nije imao primedbi.

Detaljnije o poslovima „Milenijum tima“ i koruptivnim vezama sa Sinišom Malim čitajte u posebnoj priči KRIK-a.

Podržite naš rad donacijama i tako pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. 

2 Comments

 1. pukovnik kaže:

  E ovo stvarno ne razumem. Pa treba li porodice ninistara zakljucati u kuce da se ne bi bavili svojim poslom. I gle, strasna stvar!
  “ Brat Siniše Malog Predrag godinama vozi automobil „audi A6“ koji su mu ustupili vlasnici „Milenijum tima“, a isti biznismeni dali su mu na korišćenje i dupleks u Beogradu.“ Da li je on time ucinio prekrsaj ili je prekrsaj u vasoj glavi. Da li je taj covek opljackao nekoga ili nesto? Niste nam to otkrili. On samo koristi nesto sto je u poslovnim odnosima potpuno normalna stvar. Ali ne. Vi tu vidite nekakvu losu nameru Sinise Malog. Pa kako vas nije sramota.

  • nikola_cekic@yahoo.com kaže:

   Gospodine pukovniče ako ste u poslu ikad bili (bar u normalnom biznisu, ne u ovom državno-burazerskom) ustupanje automobila i stanova nije normalna poslovna praksa i uvek je povezana sa korupcijom. Direktor (ne vlasnik) privatne firme da koristi stan ili auto druge firme (podizvođačke, od dobavljača ili slično) verujte da bi mu vlasnik dao otkaz i verovatno pokrenuo istragu.
   Nema potrebe da se pravimo naivni, nije ovo sud pa da tražimo pismene dokaze, ovo je život.