Šabić: Tužilaštvo u roku od dva dana da dostavi informacije o predmetu Mali

Šabić: Tužilaštvo u roku od dva dana da dostavi informacije o predmetu Mali

Rodoljub Šabić (foto: mc.rs)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je pod pretnjom novčanom kaznom pozvao Više javno tužilaštvo u Beogradu da u roku od dva dana dostavi informacije u vezi sa postupkom koji vodi protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Piše: Nataša Marković

Poverenik je naložio da tužilaštvo novinarki portala „Pištaljka“ navede zbog kojih krivičnih dela vodi postupak protiv Malog, da li je i kada on saslušan, kao i broj predmeta, u kojoj fazi se postupak nalazi i koje radnje je tužilaštvo do sada preduzelo.

Tužilaštvo treba da dostavi i informacije o tome šta je preduzelo povodom izveštaja o kontroli imovine i prihoda koji je sastavila Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu 2016. godine, piše u saopštenju poverenika.

U rešenju poverenika se navodi i da novinarki „Pištaljke“ treba da budu dostavljeni i podaci kada je tužilaštvo dobilo izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o kontroli finansijskih aktivnosti Siniše Malog koju je Uprava vršila po prijavi Hypo Alpe-Adria banke iz 2009. godine i šta je preduzelo.

Poverenik je krajem avgusta ove godine doneo rešenje kojim je Višem tužilaštvu naložio davanje tih informacija.

Tužilaštvo, međutim, nije postupilo u skladu sa rešenjem – novinarki je samo poslalo obaveštenje da je predmet Mali dostavljen Prvom osnovnom tužilaštvu na dalje postupanje, „te da zbog toga ne može da postupi po nalogu Poverenika“.

Novinarka je zatražila da poverenik pristupi prinudnom izvršenju rešenja, a poverenik je imajući u vidu sve relevantne okolnosti doneo rešenje o dozvoli izvršenja.

U saopštenju poverenika navedeno je da „to što je predmet prosleđen nekom drugom tužilaštvu ne znači da Više tužilaštvo ne poseduje tražene informacije, već naprotiv“.

Navodi se i da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u dopisu novinarki izričito navelo da je njemu na proveru prosleđen samo deo izveštaja Agencije koji se odnosi na neprijavljivanje imovine ili davanja lažnih podataka o imovini, a da je ostatak i dalje u Višem javnom tužilaštvu.

„Reč o još jednom pokušaju izigravanja zakona, odnosno prava javnosti. Imajući u vidu potpuno kontradiktorne informacije Višeg i Prvog osnovnog javnog tužilaštva, najviše se šteti i onako poljuljanom ugledu organizacije tužilaštva u celosti“, zaključio je Šabić.

Sumnje na pranje novca

Postupak protiv Siniše Malog Više javno tužilaštvo vodi od avgusta prošle godine – kada mu je Agencija za borbu protiv korupcije dostavila izveštaj o nalazima sprovedene kontrole imovine i prihoda Siniše Malog.

Agencija je proveru otpočela u oktobru 2015. godine, dva dana nakon što je KRIK objavio priču u kojoj je otkrio priču da je Mali, kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, kupio 24 stana u Bugarskoj.

U izveštaju sastavljenom nakon kontrole navodi se da je Agencija utvrdila da je Mali u periodu u kojem je bio funkcioner bio i direktor firmi preko kojih je kupio 24 stana u Bugarskoj – a da je to izbegao da prijavi. Tokom kontrole otkriven je niz „sumnjivih transakcija“ u vezi sa ovim firmama i kupovinom nekretnina u Bugarskoj.

Agencija je opisala i novčane transakcije Malog za koje se sumnja da su pranje novca, a o kojima je pisao KRIK. Kako smo otkrili 2015. otac je Siniši Malom poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor kompaniji za nešto više od pola miliona evra. Da je reč o mogućem pranju novca, Agenciju je obavestila banka u kojoj je Mali imao račun.

Mali nije prijavio Agenciji da je vlasnik nekoliko bankovnih računa, uključujući i onaj na koji je zvanično primao platu, piše u izveštaju. Sakrio je i račun sa kojeg je kupio stan u Bugarskoj i u „Oazi“, kao i onaj na koji mu je uplaćen novac od prodaje automobila „mazda 5“. Agenciji nije prijavio ni novac koji se nalazio na računima njegove maloletne dece, kao ni podatke o novcu za školarinu koja iznosi 60 hiljada evra godišnje. Sve detalje iz izveštaja  pročitajte u posebnoj priči.

O prikrivanju imovine i sumnjivim poslovima Siniše Malog za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija. Ispričala je da ju je bivši suprug naterao da potpiše lažnu izjavu o prihodima namenjenu Agenciji kako bi prikrio 95 hiljada evra čije poreklo nije mogao da objasni. Navela je i da joj se Siniša Mali pohvalio rušenjem u beogradskoj četvrti Savamala. Intervju sa Marijom Mali možete pročitati na ovom linku.

Sve istraživačke priče o Siniši Malom možete pročitati ovde.

Comments are closed.