Šabić: Tužilaštvo da dostavi informacije o predmetu Mali

Šabić: Tužilaštvo da dostavi informacije o predmetu Mali

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da novinarki portala „Pištaljka“ dostavi informacije u vezi sa postupkom koji vodi protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Piše: Nataša Marković

Poverenik je naložio da tužilaštvo navede zbog kojih krivičnih dela vodi postupak protiv Malog, da li je i kada on saslušan, kao i broj predmeta, u kojoj fazi se postupak nalazi i koje radnje je tužilaštvo do sada preduzelo.

Tužilaštvo treba da dostavi i informacije o tome šta je preduzelo povodom izveštaja o kontroli imovine i prihoda koji je sastavila Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu 2016. godine, piše u saopštenju poverenika.

U rešenju poverenika se navodi i da novinarki „Pištaljke“ treba dostaviti i informacije kada je tužilaštvo dobilo izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o kontroli finansijskih aktivnosti Siniše Malog koju je Uprava vršila po prijavi Hypo Alpe-Adria banke iz 2009. godine i šta je preduzelo.

Više javno tužilaštvo prethodno je odbilo zahtev novinarke „Pištaljke“ uz obrazloženje da je reč o predmetu koji se vodi pod oznakom „strogo poverljivo“.

Šabić je naveo da tokom postupka tužilaštvo nije pružilo nikakav dokaz i konkretnu informaciju zašto je predmet klasifikovan kao „strogo poverljivo“ i podsetio da se ovakav status može dati određenim informacijama ako je to nužno „radi sprečavanja teške štete po interese Republike Srbije“.

„Tvrdnja da bi po interese Republike Srbije, zbog saopštavanja javnosti informacija o broju predmeta ili o tome da li je Tužilaštvo nešto preduzimalo povodom sumnji u zakonitost sticanja imovine ili izvršenja krivičnog dela od strane bilo kog funkcionera, mogla nastupiti bilo kakva, a pogotovo ‘teška šteta’, sasvim očigledno je u sukobu ne samo s pravnom, nego i elementarnom logikom“, naveo je Šabić.

Sumnje na pranje novca

Postupak protiv Siniše Malog Više javno tužilaštvo vodi od avgusta prošle godine – kada mu je Agencija za borbu protiv korupcije dostavila izveštaj o nalazima sprovedene kontrole imovine i prihoda Siniše Malog.

Agencija je proveru otpočela u oktobru 2015. godine, dva dana nakon što je KRIK objavio priču u kojoj je otkrio priču da je Mali, kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, kupio 24 stana u Bugarskoj.

U izveštaju sastavljenom nakon kontrole navodi se da je Agencija utvrdila da je Mali u periodu u kojem je bio funkcioner bio i direktor firmi preko kojih je kupio 24 stana u Bugarskoj – a da je to izbegao da prijavi. Tokom kontrole otkriven je niz „sumnjivih transakcija“ u vezi sa ovim firmama i kupovinom nekretnina u Bugarskoj.

Agencija je opisala i novčane transakcije Malog za koje se sumnja da su pranje novca, a o kojima je pisao KRIK. Kako smo otkrili 2015. otac je Siniši Malom poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor kompaniji za nešto više od pola miliona evra. Da je reč o mogućem pranju novca, Agenciju je obavestila banka u kojoj je Mali imao račun.

Mali nije prijavio Agenciji da je vlasnik nekoliko bankovnih računa, uključujući i onaj na koji je zvanično primao platu, piše u izveštaju. Sakrio je i račun sa kojeg je kupio stan u Bugarskoj i u „Oazi“, kao i onaj na koji mu je uplaćen novac od prodaje automobila „mazda 5“. Agenciji nije prijavio ni novac koji se nalazio na računima njegove maloletne dece, kao ni podatke o novcu za školarinu koja iznosi 60 hiljada evra godišnje. Sve detalje iz izveštaja  pročitajte u posebnoj priči.

O prikrivanju imovine i sumnjivim poslovima Siniše Malog za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija. Ispričala je da ju je bivši suprug naterao da potpiše lažnu izjavu o prihodima namenjenu Agenciji kako bi prikrio 95 hiljada evra čije poreklo nije mogao da objasni. Navela je i da joj se Siniša Mali pohvalio rušenjem u beogradskoj četvrti Savamala. Intervju sa Marijom Mali možete pročitati na ovom linku.

Sve istraživačke priče o Siniši Malom možete pročitati ovde.

Comments are closed.