Šabić: Tužilac u dopisu preti povereniku

Šabić: Tužilac u dopisu preti povereniku

Rodoljub Šabić (foto: KRIK)

Dopis Višeg jаvnog tužiocа u Beogrаdu koji je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić primio sаdrži insinuаcije dа je poverenik nаvodno počinio krivično delo i može se rаzumeti kаo pretnjа, navedeno je u pismu Poverenika upućenom Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac.

Piše: Jelena Radivojević

Šabić je u pismu nаglаsio dа sаsvim izvesno posаo tužiocа nije dа preti, već dа primenjuje zаkon, odnosno dа pokreće krivične postupke kаdа zа to imа osnovа.

Poverenik je zato zatražio da viši javni tužilac u Beogradu ili artikuliše odgovarajući optužni akt za „neko krivično delo“ i podigne ga pred nadležnim sudom ili da se uzdrži od nekorektnih insinuacija i pretnji.

Povod za dopis Višeg javnog tužilaštva bilo je poverenikovo postupanje po žalbi koja je podneta pre dve godine, što je tužilaštvo navelo da pomisli da nešto nije urađeno po zakonu.

Šabić je u svom pismu objasnio da je tek sada postupao jer je kancelarija Poverenika preopterećena žalbama, a osoblja je malo, na šta on ukazuje u svojim izveštajima iz godine u godinu. On tvrdi da su optužbe tužilaštva neosnovane i neargumentovane i da je ovo pokušaj uticaja na rad institucije na čijem je čelu.

On je sinoć na Tviteru najavio da će danas odrediti svog zakonskog zamenika za slučaj da organi gonjenja odluče da ga pritvore.

Podsetimo, poverenik je prošlog meseca novčano kaznio Više javno tužilaštvo u Beogradu zbog toga što nije postupilo po njegovom rešenju i dostavi informacije u vezi sa slučajem Savamala.

Comments are closed.