Šabić traži da se otkrije ime tužioca u slučaju Savamala

Šabić traži da se otkrije ime tužioca u slučaju Savamala

Rodoljub Šabić (foto: mc.rs)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić tražio je od republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac da obezbedi dostavljanje podatka koji tužilac vodi istragu u slučaju rušenja u Savamali.

Piše: Bojana Pavlović

Pre nekoliko dana nevladina organizacija „Ne da(vi)mo Beograd“ obavestila je javnost da je Više javno tužilaštvo u Beogradu ime tužioca i broj predmeta o slučaju Savamala proglasilo tajnom.

Posle žalbe, o slučaju se izjasnio poverenik koji je zaključio da je tužilaštvo ovom odlukom prekršilo zakon i naložio da podaci budu objavljeni u roku od pet dana. Tužilaštvo, međutim, nije reagovalo.

Šabić se stoga pismom obratio Zagorki Dolovac, koja je kao republički javni tužilac nadređena svim tužilaštvima u zemlji, i naveo da očekuje da ona obezbedi da Više javno tužilaštvo radi u skladu sa zakonom, odnosno da dostavi traženi podatak.

Poverenik je istakao da je kršenje zakona od strane bilo kog organa dovoljan razlog za zabrinutost, a naročito kada je u pitanju organ čija je osnovna funkcija da štiti zakonitost.

U konkretnom slučaju Savamala, budući da je i zaštitnik građana, postupajući po predstavkama građana, utvrdio ozbiljne propuste u radu nadležnih organa i službi, interes javnosti za informacije u vezi sa ovim događajem dodatno je izuzetno pojačan, o čemu svedoče i brojni medijski članci, pa i javni protesti građana“, napisao je Šabić.

Podsetimo, prošlo je pet meseci od kada su nepoznate osobe po noći srušile oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici u Savamali. Iako su građani kontaktirali policiju, ona nije izašla na mesto događaja. Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da policija nije reagovala jer je postojalo naređenje „sa vrha“.

Tužilaštvo je nekoliko dana nakon događaja u Savamali pokrenulo postupak prikupljanja informacija o tome šta se desilo te noći. Medijima je poručilo da ne ubrzavaju istragu.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Pogledajte snimke rušenja

Comments are closed.