Šabić: Specijalni uslovi za pristup podacima o Malom

Šabić: Specijalni uslovi za pristup podacima o Malom

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da Agencija za borbu protiv korupcije postavlja „specijalne uslove“ kada tvrdi da podacima iz izveštaja o prihodima gradonačelnika Siniše Malog može pristupiti samo Poverenik lično i to u prostorijama Agencije jer su „strogo poverljivi“.

Piše: Bojana Pavlović

On je u pismu Agenciji pitao i da li su dokumenta o Malom označena kao „strogo poverljiva“ na način na koji propisuje zakon, budući da ovu oznaku nose dokumenta čije bi odavanje dovelo do teške štete po interese Republike Srbije.

„Teško je i zamisliti kako bi odavanje podataka o prihodima i imovini bilo kog funkcionera, pa i gradonačelnika, moglo u takvoj, dramatičnoj meri ugroziti nacionalne interese“, navodi Šabić.

On je dodao i da pristup strogo poverljivim podacima imaju i 24 zaposlena u kancelariji Poverenika, pa je uslov da pristupi lično neshvatljiv i apsurdan.

Šabić je istakao da postavljanje ovakvih uslova predstavlja presedan i u suprotnosti je sa standardima neophodne saradnje državnih organa. Podsetio je Agenciju da je organ dužan da opozove tajnost podataka na osnovu rešenja Poverenika.

Izveštaj Agencije

Postupak kontrole izveštaja koji je podneo Siniša Mali Agencija za borbu protiv korupcije počela je u oktobru 2015, nakon što je KRIK otkrio njegove ofšor poslove i finansijske malverzacije.

Agencija je utvrdila da je Mali, dok je bio gradonačelnik, bio i zastupnik dve ofšor firme preko kojih je trgovao nekretninama u bugarskom letovalištu Sveti Nikola vrednim pet miliona evra, o čemu je pisao KRIK.

U izveštaju se navodi i da je banka u kojoj je Mali imao otvoren račun posumnjala da određena transkacija može da bude pranje novca. Na osnovu iznetih podatka, novinari KRIK-a su utvrdili da je u pitanju posao Siniše Malog o kojem su ranije pisali – gradonačelnikov otac poklonio mu je firmu koju je Mali deset dana kasnije prodao drugoj firmi u svom vlasništvu za više od pola miliona evra.

Deo izveštaja posvećen je i slučaju prikrivanja porekla 95 hiljada evra, koji je javnosti otkrila Marija Mali u intervjuu za KRIK.

Detalje iz izveštaja Agencije pročitajte ovde.

Comments are closed.