Šabić: Preispitati odnos tužilaštva prema pravima građana

Šabić: Preispitati odnos tužilaštva prema pravima građana

Rodoljub Šabić (foto: mc.rs)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u pismu republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac navodi da je nužno preispitivanje odnosa tužilaštva prema pravima građana na pristup informacijama i na zaštitu ličnih podataka.

Piše: Bojana Pavlović

Šabić je pismo uputio zbog tužbe koju je ova institucija pokrenula protiv Poverenika navodeći da je Šabić nalogom da se javnosti da biografija tužioca iz Savamale povredio zakon na štetu javnog interesa.

Poverenik je naveo da je u trenutku podnošenja tužbe, biografija tužioca u slučaju Savamala, kao i niz drugih biografija, bile dostupna najširoj javnosti na sajtu Državnog veća tužilaca.

To da se profesionalne biografije tužilaca čine dostupnim najširoj javnosti preko interneta, a da se istovremeno rešenje poverenika kojim se nalaže da se javnosti one učine dostupnim kvalifikuje kao ʼkršenje zakona na štetu javnog interesaʼ je apsurdno, predstavlja doslovno pravni oksimoron“, naveo je Šabić.

On je dodao da Republičko javno tužilaštvo ovakve tužbe može podneti protiv više stotina organa, ali da ga je podnosilo isključivo protiv Poverenika, uz možda samo jedan izuzetak.

Šabić navodi da ne želi da spekuliše da ovakvo ponašanje tužilaštva znači da je Poverenik jedini državni organ koji krši zakon i da je „u atmosferi u kojoj organi vlasti masovno i robusno krše zakone, tako nešto ekstremno nekorektno i nedopustivo“.

Poverenik je upozorio da postoji mnoštvo primera kršenja prava građana na pristup informacijama i na zaštitu ličnih podataka i da ta prava često krše i službena lica, a da se „postupci koje tužilaštva tim povodom pokreću mogu prebrojati na prste ruke“.

Šabić se već u nekoliko navrata pismom obraćao Zagorki Dolovac.

Comments are closed.