Šabić: Poslednji poziv Agenciji da dostavi dokumenta o Malom

Šabić: Poslednji poziv Agenciji da dostavi dokumenta o Malom

Rodoljub Šabić (foto: mc.rs)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić treći i poslednji put je pismom zatražio od Agencije za borbu protiv korupcije da mu dostavi dokumenta iz kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Piše: Nataša Marković

Poverenik je u pismu naveo da naglašavanje „velikog značaja saradnje između državnih organa“ od strane Agencije ne može da doživi kao ozbiljno i iskreno, budući da ona i dalje odbija da mu dostavi tražena dokumenta.

On se u pismu osvrnuo i na tvrdnju Agencije da „nije postavljala nikakve specijalne uslove povereniku“, navodeći da ona nije korektna i da ne odgovara istini.

Agencija je, podsetio je Šabić, u dopisu navela da su pojedini podaci iz dokumenata označeni kao „strogo poverljivi“ zbog čega je neophodno da im poverenik lično pristupi. Dopis ne sadrži nijednu reč o mogućnosti pristupa dokumentima nekog od poverenikovih saradnika, istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, površan pogled na podatke o kontroli imovine i prihoda Siniše Malog koje je Agencija objavila, upućuje na zaključak da je ‘zaštitila’ i podatke koje nije trebalo – poput imena firmi povezanih sa javnim funkcionerom, iznosa novčanih transakcija, površine nekretnina, vrste vozila.

Šabić je podsetio Agenciju da je Poverenik državni organ koji ima pravo uvida u bilo koji dokument bez obzira na stepen poverljivosti, kao i da svojom odlukom može da naloži ukidanje poverljivosti.

Istakao je i da je „apsurdno i neobjašnjivo da Agencija uporno odbija da dostavi tražena dokumenta i da štiti nekakve strogo poverljive podatke od Poverenika“.

Ukoliko Agencija ni nakon ovog zahteva ne dostavi dokumenta, Šabić je najavio izricanje novčanih kazni i podnošenje prekršajnih prijava protiv odgovornih lica.

Izveštaj o imovini i prihodima Siniše Malog

Postupak kontrole izveštaja koji je podneo Siniša Mali Agencija za borbu protiv korupcije počela je u oktobru 2015, nakon što je KRIK otkrio njegove ofšor poslove i finansijske malverzacije.

Agencija je utvrdila da je Mali, dok je bio gradonačelnik, bio i zastupnik dve ofšor firme preko kojih je trgovao nekretninama u bugarskom letovalištu Sveti Nikola vrednim pet miliona evra, o čemu je pisao KRIK.

U izveštaju se navodi i da je banka u kojoj je Mali imao otvoren račun posumnjala da određena transkacija može da bude pranje novca. Deo izveštaja posvećen je i slučaju prikrivanja porekla 95 hiljada evra, koji je javnosti otkrila Marija Mali u intervjuu za KRIK. Detalje o izveštaju pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve istraživačke priče o Siniši Malom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *