Šabić: Neprimeren odnos Vlade pri izradi analize zakona

Šabić: Neprimeren odnos Vlade pri izradi analize zakona

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da su odnos i postupanje Vlade u vezi sa izradom „Analize dosadašnje primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“ potpuno neprimereni i neprihvatljivi. Analizu je izradilo Ministarstvo pravde bez konsultacije Poverenika iako on ima glavnu ulogu u primeni ovog zakona.

Piše: Bojana Jovanović

Šabić u pismu premijerki Ani Brnabić podseća da je Poverenik državni organ sa centralnom ulogom u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a ne „partnerska institucija“ kako je navedeno u analizi, i navodi da Poverenik nije konsultovan prilikom izrade ovog dokumenta.

„Međutim, ne samo da nije na bilo kakav način konsultovan prilikom izrade analize, nego mu ona nije čak ni dostavljena. Da bi slika o ’ozbiljnosti’ izrade analize bila kompletna treba dodati da nije konsultovano čak ni Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, inače nadležno za nadzor nad primenom zakona“, navodi Šabić.

Šabić je naveo da je o sadržini analize, budući da nije javno predstavljena, informisan slučajno posredstvom nevladine organizacije koja ju je dobila po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Analizu je, kako navodi, izradilo Ministarstvo pravde u okviru Akcionog plana za poglavlje 23, a njeno postojanje pomenuto je u izveštaju Vlade za četvrti kvartal 2017. godine.

Poverenik navodi da je način izrade analize skandalozan, te da se sa njom kasni u odnosu na rokove predviđene Akcionim planom iz 2015. godine. Napominje i da se „’analiza’ ne bavi onim što je Akcionim planom bio zadatak – privatizacija, javne nabavke, javni rashodi i donacije političkim subjektima iz inostranstva.“

„Međutim, još ozbiljniji, daleko veći problem je to što ’analiza’ prosto vrvi od primera očiglednog neznanja, netačnosti i nekompetentnih pravnih stavova“, naveo je Šabić.

U pismu predsednici Vlade Šabić je ukazao na najdrastičnije primere nepoznavanja relevantnih faktičkih i pravnih činjenica, proizvoljnog tumačenja višegodišnjih pravnih stavova sudova i Poverenika, kao i na nekompetentne predloge za izmenu zakona koji bi za posledicu imali praktično obesmišljavanje prava na slobodan pristup informacijama.

Comments are closed.