Šabić: Nadležni dužni da dostavljaju podatke o Savamali

Šabić: Nadležni dužni da dostavljaju podatke o Savamali

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić doneo je još jedno rešenje kojim je naložio Višem tužilaštvu u Beogradu da učini javnim informacije u vezi sa slučajem Savamala. On je istakao da su nadležni organi dužni da podatke koji se tiču ovog slučaja dostavljaju građanima i novinarima i bez njegove intervencije.

Piše: Bojana Pavlović

Šabić je u saopštenju upozorio da nije dobro što mu se građani i novinari sve više obraćaju u vezi sa ovim slučajem i naveo da je „nesporan interes javnosti pojačan odsustvom informacija u periodu od više meseci“.

On je ocenio da slučaj privlači pažnju kako domaće tako i strane javnosti, negativno se odražava na proces pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, ali i „pothranjuje i inače prisutne sumnje značajnog broja građana u valjanost i zakonitost postupanja nadležnih u konkretnom slučaju“.

Poverenik se oglasio povodom još jednog rešenja kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu da dostavi tražene informacije o slučaju Savamala.

Tražioca informacije zanimalo je da li je tužilac obavestio druge institucije da policija ne radi po njegovim zahtevima i urgencijma – Višeg javnog tužioca, ministra policije, Vladu Srbije ili skupštinu.

Podsetimo, tužilaštvo je u oktobru saopštilo da istraga u slučaju rušenja još nije pokrenuta jer im Ministartvo unutrašnjih poslova nije dostavio tražene informacije o slučaju ni posle četiri urgencije.

Tužilaštvo je odbilo da odgovori na zahtev obrazlažući da bi „odavanje ovih informacija uticalo na rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju ove stvari“.

Po rešenju Poverenika, tužilaštvo mora da dostavi tražene infomacije.

„Dakle, radi se o informacijama o načinu i zakonitosti rada Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu koje su potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti, a čije objavljivanje ne može prouzrokovati nikakve štetne posledice“, navodi se u saopštenju Poverenika.

Kancelarija Poverenika do sada je više puta intervenisala u vezi sa ovim slučajem. Tako, tek nakon rešenja ove institucije tužilaštvo je otkrilo ime postupaćujeg tužioca u slučaju Savamala.

Još nije poznato ko je u izbornoj noći srušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali. Tridesetak osoba sa fantomkama preko lica ozbezbeđivalo je teren dok su bageri rušili, a slučajne prolaznike su zadržali oduzimajući im mobilne telefone kako ne bi mogli da posvedoče o događajima.

Policija te noći nije odgovorila na pozive građana da izađe na teren. Zaštitnik građana utvrdio je da je policija time prekršila zakon, kao i da je naređenje da ne reaguje stiglo „s vrha“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je mesec dana nakon bespravnog rušenja optužio najviše predstavnike gradske vlasti da su učestvovali u događaju, ali nije želeo da otkrije imena osoba na koje je mislio. Kasnije je izjavljivao da će konačnu reč o slučaju dati tužilaštvo i sud.

Pogledajte snimke rušenja:

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.