Šabić: Katastar snimanjem građana krši zakon

Šabić: Katastar snimanjem građana krši zakon

Rodoljub Šabić (foto: KRIK)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Republički geodetski zavod (RGZ) da snimanjem kamerama u kancelarijama službi za katastar krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Piše: Bojana Jovanović

Službe za katastar nepokretnosti u Beogradu, Zemunu, Nišu i Novom Sadu u prijemnim kancelarijama poseduju kamere kojima se snima i vrši direktan prenos („live streaming“) na internetu čime ova institucija vrši nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju poverenika.

„Za obradu podataka na opisani način Republički geodetski zavod nema osnov ni u jednom važećem zakonu. Kao što za ovakvu obradu podataka ne postoji osnov u nekom zakonu, ne postoji ni u pristanku lica čije se prisustvo u prostorijama snima.“

Iako su na ulaze u ove kancelarije postavljena obaveštenja te su posetioci informisani da se snima, poverenik ističe da se ne može smatrati da su ulaskom u kancelarije posetioci dali saglasnost za obradu podataka u smislu Zakona.

Republički geodetski zavod ranije ove godine odbijao je da novinarima KRIK-a dostavi dokumenta koja se tiču imovine premijera Aleksandra Vučića i njegove porodice, suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Tokom ovog istraživanja koje je pratila i medijska hajka na urednika KRIK-a, direktorka katastarske opštine Novi Beograd novinaru KRIK-a rekla je da na zahtev nije odgovorila jer čeka „instrukcije kako da postupi“.

„U konkretnom slučaju, lica koja ulaze u prostor pokriven veb kamerama, nemaju stvarnu mogućnost izbora, jer ne postoji bilo koja druga mogućnost da bez ulaska u prostorije dobiju uslugu zbog koje su i došli, te se ni njihov pristanak dat na takav način ne može smatrati njihovom slobodno izraženom voljom.“

Iz kancelarije poverenika napominju i da je svrha ovakve obrade podataka nejasna i nije definisana nijednim relevantnim zakonom.

„Činjenica da se likovi, odnosno informacije o prisustvu građana distribuiraju neograničenom broju pripadnika internet zajednice čine obradu nesrazmernom bilo kojoj pretpostavljenoj svrsi“, navodi se u saopštenju.

RGZ ima rok od 15 dana da poverenika obavesti o preduzetim merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje navedenih nepravilnosti.

Comments are closed.