Šabić: Da li je gradonačelnik bio pod „hajkom“ ili pod „kišobranom“

Šabić: Da li je gradonačelnik bio pod „hajkom“ ili pod „kišobranom“

Rodoljub Šabić (foto: MC.rs)

Komentarišući izjavu premijera Aleksandra Vučića da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali biti smenjen zbog kampanje koja se vodi protiv njega, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upitao „da li je gradonačelnik bio pod ‘hajkom’ ili pod ‘kišobranom’?“

Piše: Bojana Jovanović

Premijer Aleksandar Vučić rekao je u sredu da će gradonačelnik Beograda biti smenjen i da će sa te funkcije otići tokom leta. Obrazlažući ovakvu odluku, Vučić je naveo da je „zbog kampanje koja se vodi protiv njega, nemoguće raditi u takvim uslovima“.

Šabić je za list „Danas“ rekao da ne zna na kakvu je kampanju premijer mislio, ali da je kancelarija Poverenika rešavala po žalbama novinara koji su tragali za informacijama od javnog značaja, između ostalog, i o gradonačelniku Beograda.

„A ponašanje nekih institucija i njihovo (ne)postupanje uključujući i uskraćivanje javnosti odgovarajućih informacija, mnogo više bi upućivalo na zaključak da je gradonačelnik bio pod nekakvim zaštitnim ‘kišobranom’ nego da je bio predmet nekakve hajke“, naveo je Šabić.

Podsetimo, KRIK je u oktobru 2015. godine objavio serijal od tri istraživačke priče o Siniši Malom. U njima je otkrio da je Mali kao direktor dve misteriozne ofšor firme kupio 24 stana u Bugarskoj, da je pomogao ocu da privatizuje kompaniju „Bratstvo“ i da je porodica Mali ilegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje kod Vršca.

Nakon ovih otkrića, Agencija za borbu protiv korupcije sprovela je kontrolu i sastavila izveštaj u kome je opisala gradonačelnikove poslove za koje sumnja da mogu da budu pranje novca. U pitanju su novčane transakcije koje je Mali vršio preko ofšor firmi i kupovina nekretnina u Bugarskoj. Agencija je izveštaj poslala Višem javnom tužilaštvu koje ga proverava.

Agencija proverava imovinu i prihode Malog zbog navoda njegove bivše supruge Marije Mali koje je iznela u intervjuu za KRIK. Ona je tada rekla da je pod pritiskom 95.000 evra Agenciji lažno prikazala kao svoje nasledstvo. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve istraživačke priče o Siniši Malom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *