Šabić: Agencija neosnovano prikrila podatke o Malom

Šabić: Agencija neosnovano prikrila podatke o Malom

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da se Agencija za borbu protiv korupcije oglušila o njegovo rešenje kada je zaštitila podatke iz izveštaja o gradonačelniku Beograda Siniši malom. 

Piše: Bojana Pavlović

Agencija je početkom ove nedelje objavila izveštaj o Siniši Malom. Ova dokumenta učinila je dostupnim javnosti tek nakon intervencije Poverenika, ali je iz njih uklonila odnosno zaštitila veliki broj podataka o firamama i nekretninama koje Mali poseduje. Po stavu Poverenika, Agencija se na ovaj način oglušila o njegovo rešenje jer nije imala osnova da te podatke sakrije.

„Agencija je ʼzaštitilaʼ i neke podatke na koje se navedeni nalog Poverenika očito ne odnosi, kao što su oni o novčanim iznosima transakcija, imena firmi povezanih sa javim funkcionerom, površina nekretnina koju poseduje, vrsta vozila ili vrsta krivičnih dela za koje postoji sumnja da je izvršio, što znači da nije postupila po rešenju“, rekao je Šabić.

Agencija je, međutim, svoj postupak pravdala navodeći da je reč o podacima koji su dostupni samo Agenciji u svrhu kontrole funkcionera.

Poverenik je podsetio da zakon predviđa da se na osnovu njegovog rešenja javnosti mogu učiniti dostupnim i informacije koje su i formalno označene kao tajna bez obzira na stepen tajnosti – dakle, i one najvišeg stepena poverljivosti, tvrdi Šabić.

Izveštaj Agencije

Postupak kontrole izveštaja koji je podneo Siniša Mali Agencija za borbu protiv korupcije počela je u oktobru 2015, nakon što je KRIK otkrio njegove ofšor poslove i finansijske malverzacije.

Agencija je utvrdila da je Mali, dok je bio gradonačelnik, bio i zastupnik dve ofšor firme preko kojih je trgovao nekretninama u bugarskom letovalištu Sveti Nikola vrednim pet miliona evra, o čemu je pisao KRIK.

U izveštaju se navodi i da je banka u kojoj je Mali imao otvoren račun posumnjala da određena transkacija može da bude pranje novca. Na osnovu iznetih podatka, novinari KRIK-a su utvrdili da je u pitanju posao Siniše Malog o kojem su ranije pisali – gradonačelnikov otac poklonio mu je firmu koju je Mali deset dana kasnije prodao drugoj firmi u svom vlasništvu za više od pola miliona evra.

Deo izveštaja posvećen je i slučaju prikrivanja porekla 95 hiljada evra, koji je javnosti otkrila Marija Mali u intervjuu za KRIK.

Detalje iz izveštaja Agencije pročitajte ovde.

Comments are closed.