Šabić: Agencija da dostavi KRIK-u izveštaj o Vulinu

Šabić: Agencija da dostavi KRIK-u izveštaj o Vulinu

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je kao neprihvatljivo ponašanje Agencije za borbu protiv korupcije jer je odbila da novinarki KRIK-a dostavi kopiju izveštaja o proveri imovine ministra Aleksandra Vulina uz obrazloženje da sadrži dokumentaciju koja je označena kao tajna.

Piše: Bojana Pavlović

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je da novinarki KRIK-a dostavi izveštaj koji je ova institucija u decembru 2015, nakon kontrole imovine i prihoda ministra Aleksandra Vulin, poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal. Agencija je navela da se u pratećoj dokumentaciji nalaze podaci koje je Uprava za sprečavanje pranja novca označila kao tajne.

Novinarka KRIK-a žalila se Povereniku i navela da je tražila kopiju izveštaja, a ne i prateću dokumentaciju i da Agencija može da zaštiti tajne i lične podatke, ako ih ima u izveštaju.

Šabić je rešio u korist novinarke i naveo da nije jasno da li je dokument označen tajnim kako to zakon propisuje.

Izveštaj o Malom
Ovo nije prvi put da je Agencija za borbu protiv korupcija odbila da dostavi izveštaj o kontroli imovine političara. Isto se dogodilo u slučaju Siniše Malog. Agencija je i tada navela da ne može da dostavi izveštaj jer sadrži tajne podatke. Ispostavilo se, međutim, da niko u ovoj instituciji nije imao sertifikat da obrađuje takve podatke, što znači da su zaposleni u Agenciji kršili zakon.

„Da bi se neki podatak mogao štititi kao tajni, nužno je da kao takav bude određen od strane ovlašćenog lica i to pisanom i obrazloženom odlukom“, naveo je Šabić u saopštenju.

On je naveo da, iako je po zakonu obavezna, Agencija nije pružila dokaze da bi objavljivanjem traženog dokumenta nastale eventualne štetne posledice po interese Srbije. S obzirom da je reč o izveštaju koji se odnosi na kontrolu imovine i prihoda funkcionera, piše dalje u saopštenju, ne može se očekivati da on sadrži takve podatke.

„Pored svega toga posebno treba imati u vidu da se u konkretnom slučaju radi o informacijama u vezi sa visokim državnim funkcionerom u pogledu kojih nesumnjivo postoji opravdan pojačan interes javnosti zna“, piše u saopštenju.

Šabić je ocenio kao neprihvatljivo postupanje Agencije, koja izveštaj nije dostavila ni nakon što ga je Poverenik tražio, i dodao da je reč o pokušaju opstrukcije njegovog rada.

Agencija je navela da je tek nedavno jedan radnik ove institucije dobio sertifikat za postupanje sa tajnim podacima i da nema kapaciteta za dostavljanje tajnih podataka izvan prostorija što je Poverenik ocenio kao neodgovorno i neozbiljno.

Izveštaj Agencije

U izveštaju Agencija je izrazila sumnju da je Vulin počinio dva krivična dela – zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, kao i da je nepoznato iz kojih je sredstava kupio stan. U decembru 2015. izveštaj su poslali Tužilaštvu za organizovani kriminal. Nakon dve godine ovo tužilaštvo je utvrdilo da nema dokaza da je Vulin počinio krivično delo iz njihove nadležnosti i prosledilo slučaj Prvom osnovnom tužilaštvu.

Prošle nedelje i osnovno tužilaštvo je obustavilo postupak pošto su utvrdili da je ministar prijavio stan.

Tokom istraživanja imovine političara, novinari KRIK-a otkrili su da je bračni par Vulin 2012. godine kupio stan od 107 kvadrata u novoizgrađenoj zgradi na Zvezdari. Cena stana je bila 229.620 evra. Prvu ratu u iznosu od 40.000 evra Vulini su platili u oktobru 2011. godine, dok su se za ostatak obavezali da će isplatiti do kraja septembra 2012. godine. Nije poznato da li su to i učinili.

Pogledajte profil Aleksandra Vulina u bazi imovine političara

Pročitajte blog o tome kako Agencija krije izveštaje o imovini 

 

Comments are closed.