Rumunski kontroverzni biznismen uhapšen u Srbiji

Rumunski kontroverzni biznismen uhapšen u Srbiji

Sebastijan Gica (foto: Rise Project)

Bivši poslanik rumunskog parlamenta i kontroverzni biznismen Sebastijan Gica uhapšen je sinoć u Beogradu po poternici Interpola.

Piše: Bojana Jovanović

Rumunija je za Gicom raspisala međunarodnu poternicu zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

U Srbiji je uhapšen sa falsifikovanim slovenačkim pasošem, prenose mediji. Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva Gici je određen pritvor do 48 sati.

Gica je bio poslanik rumunskog parlamenta i član odbora koji nadgleda aktivnosti rumunske obaveštajne službe. Jedan je od osnivača Ujedinjene partije Rumunije (PRU) koja je nacionalno orijentisana i blizak prijatelj bivšeg rumunskog premijera Viktora Ponte.

Vlasnik je televizije i kontroliše nekoliko kompanija koje posluju u oblasti informacionih tehnologija (IT), a najpoznatije su grupa „Assesoft“ i „Teamnet“. Ove dve firme su u poslednjih 10 godina na osnovu ugovora o prodaji softvera od države dobile stotine miliona evra, o čemu je pisao rumunski istraživački portal Rise Project.

Jedna od glavnih optužbi protiv Gice odnosi se upravo na oblast u kojoj posluje – postoji sumnja da je od drugih IT kompanija zahtevao mito kako bi im namestio ugovore sa državom. Pod istragom je i zbog korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine, prenose rumunski mediji.

Bio je vlasnik košarkaškog kluba „Asesoft Ploiesti“ u kojem su igrali i košarkaši iz Srbije. U Srbiji je od 2004. do 2012. godine posedovao kompaniju „Asesoft international“ u kojoj mu je partner bio košarkaški trener pokojni Vladimir Arnautović.

Gica je bio pod nadzorom policije kada je u decembru napustio Rumuniju. Poslednjeg dana svog poslaničkog imuniteta, 19. decembra, pojavio se na večeri rumunske obaveštajne službe. Odatle je otišao do svoje televizije, nakon čega su policajci izgubili njegov trag.

Comments are closed.