Rumunija tražila izručenje bivšeg poslanika uhapšenog u Srbiji

Rumunija tražila izručenje bivšeg poslanika uhapšenog u Srbiji

Sebastijan Gica (print screen)

Ministarstvo pravde primilo je zahtev za izručenje bivšeg rumunskog poslanika i kontroverznog biznismena Sebastijana Gice koji je pre dve nedelje uhapšen u Beogradu, rečeno je novinarima KRIK-a. Rumunija je za njim raspisala poternicu zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

Piše: Bojana Jovanović 

Dokumentacija od 475 strana iz Rumunije stigla je u Srbiju i biće prosleđena Višem sudu u Beogradu koji će odlučivati o ekstradiciji.

Sebastijan Gica uhapšen je u Beogradu 13. aprila po poternici Interpola koju je za njim raspisala  Rumunija je za njim međunarodnu poternicu zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

U trenutku hapšenja Gica je sa sobom imao falsifikovani slovenački pasoš zbog čega je protiv njega pokrenut i postupak u Srbiji. Taj postupak trenutno je u prekidu jer se Gica nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Radoslav Baćović, advokat Sebastijana Gice, nije odgovorio na pozive novinara KRIK-a. Baćović, između ostalih, zastupa i narko-bosa Darka Šarića u postupcima za međunarodni šverc kokaina i pranje novca. Baćović je postao Šarićev branilac neposredno pre nego što se on predao organima Srbije 2014. godine.

Poslovi i optužbe

Gica je bio poslanik rumunskog parlamenta i blizak je prijatelj bivšeg premijera ove zemlje Viktora Ponte. Kontroliše brojne kompanije, a zvanično je vlasnik samo televizije. Rumunski „Forbs“ procenio je 2012. godine Gicino bogatstvo na oko 100 miliona evra.

Neke od kompanija kojima upravlja sklapale su unosne poslove sa državom. Tako su firme „Asesoft“ i „Teamnet“ u poslednjih 10 godina na osnovu ugovora o prodaji softvera od države dobile stotine miliona evra, o čemu je pisao rumunski istraživački portal Rise Project.

Firme povezane sa Gicom rumunski novinari otkrili su i u projektu „Panamska dokumenta“. Do 2012. godine poslovao je i u Srbiji – bio je vlasnik kompanije „Asesoft international“ u kojoj mu je partner bio košarkaški trener Vladimir Arnautović.

Protiv Gice se u Rumuniji vodi nekoliko istraga zbog korupcije.

Sponzorstvo

Postoji sumnja da je učestvovao u korupcijskom slučaju u vezi sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine. Gica je sa 220.000 evra sponzorisao posetu Blera, a zauzvrat je dobio poslaničko mesto.

Pod istragom je i jer navodno od kompanija zahtevao mito kako bi im obezbedio dobijanje javnih ugovora.

Gica je bio pod nadzorom policije kada je u decembru prošle godine napustio Rumuniju. Tamošnji mediji spekulisali su da se krije u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i pojedinim državama Zapadne Evrope.

Comments are closed.