RSF: Osuda pritiska na medije u Srbiji

RSF: Osuda pritiska na medije u Srbiji

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su u ime srpskih novinara međunarodnu zajednicu da osudi sve veće neprijateljstvo vlasti prema novinarima i medijima u Srbiji, piše u saopštenju objavljenom na sajtu ove organizacije.

Izvor: RSF

Novinarska organizacija pozvala je srpske vlasti da prestanu sa pritiskom i zastrašivanjem nezavisih medija. Povod za ovu reakciju RSF-a su pritisak na „Vranjske“ i njihovog vlasnika Vukašina Obradovića, kao i na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića.

Obradović je u znak protesta započeo štrajk glađu 19. septembra sa željom da skrene pažnju na „besmislenost borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih 30 godina“, kako je rekao.

Mediji koji kritikuju predsednika Aleksandra Vučića uglavnom zavise od javnih subvencija, a vlasti im nameću sve drastičnije uslove s jedinim ciljem da im smanje broj i utišaju ih, navodi se u saopštenju.

Sajt KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović bili su meta ljutih napada Pokreta socijalista i medija koji podržavaju vlast jer su otvorilii pitanje kupovine stana ministra odbrane Vulina.

Ministar odbrane je Dojčinovića nazvao „narkomanom i velikim neprijateljem države“ bez odbijanja tvrdnji iznesenih u članku ili objašnjenja kako je stekao novac za koji je kupio stan.

„Fundamentalno je važno da srpske vlasti osude ciljano uznemiravanje i napade na medijske kuće kao što su ʼVranjske novineʼ. RSF osuđuje kampanje zastrašivanja opozicionih medija, uključujući pretnje, ucene i poreske revizije koji su osmišljeni da se reše izdanja i publikacija koje uznemiravaju vladu“, rekla je Polin Ades-Mevel, šef kancelarije RSF-a za EU i Balkan.dodala je Ades-Mevel.

Nezavisni mediji u Srbiji pokušavaju da privuku pažnju međunarodne zajednice na svoje probleme. Nekoliko udruženja novinara iz Srbije objavilo je ove nedelje zajednički apel „međunarodnim organizacijama da javno osude kršenje slobode medija u Srbiji“.

„Vlasti koriste državne institucije i pro-vladine medije da napadaju i maltretiraju nepodobne medije i novinare“, istaknuto je u zajedničkoj izjavi, uz poziv međunarodnim organizacijama da prestanu sa ignorisnjem teških problema novinara u Srbiji i da pomognu u zaštiti demokratskih vrednosti koje oni brane.

Srbija je na 66. mestu od 180 zemalja u indeksu Svetske slobode štampe u RSF-u 2017. godini, kaže piše u saopštenju RSF-a.

Comments are closed.