Rezultat policijske akcije: Dve trećine uhapšenih pušteno na slobodu

Rezultat policijske akcije: Dve trećine uhapšenih pušteno na slobodu

Nebojša Stefanović (foto: MUP)

Dve trećine uhapšenih u prošlonedeljnoj akciji policije pušteno je na slobodu, a protiv više od trećine neće se voditi postupak, pokazuju podaci koje je prikupio KRIK iz većine tužilaštava u zemlji. Najviše krivičnih prijava policija je podnela osnovnim tužilaštvima koja gone za blaža krivična dela.

Pišu: Milica Vojinović, Jelena Radivojević

Novinari KRIK-a početkom nedelje poslali su pitanja svim tužilaštvima u zemlji kako bi proverili uspeh akcije koju su ministar policije Nebojša Stefanović i provladini mediji predstavili kao veliki obračun sa kriminalom.

„Današnja akcija je upravo poruka svima koji se bave organizovanim kriminalom, da ćemo te ljude progoniti na svakom mestu“, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Odgovori koji su stigli KRIK-u, međutim, pokazuju da akcija nije preterano uspešna – dve trećine uhapšenih je pušteno na slobodu, a protiv trećine privedenih nisu podnete krivične prijave. Takođe, nije tačno ono što je ministar rekao – da su rasvetljena „najteža krivična dela“, jer je najviše krivičnih prijava podneto osnovnim tužilaštvima, koja se bave blažim krivičnim delima.

Podatke je KRIK-u do sada dostavilo 58 od ukupno 84 tužilaštva i prema njihovim odgovorima uhapšeno je 140 osoba širom Srbije.

U pritvoru je, međutim, ostala tek trećina, odnosno 48 osoba.

Dve trećine privedenih pušteno je nakon dvodnevnog zadržavanja u policiji. Neki od njih se brane sa slobode, dok se protiv gotovo 50 uhapšenih neće ni voditi postupak, jer protiv njih policija nije podnela krivičnu prijavu.

Ozbiljnost akcije i Stefanovićeve navode da je ovo veliki korak u borbi protiv organizovanog kriminala dodatno dovodi u pitanje i podatak koja tužilaštva su vodila akciju.

Tako, Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je specijalizovano da goni pripadnike kriminalnih klanova, nije ni učestvovalo.

Najveći broj krivičnih prijava podnet je osnovnim tužilaštvima koja gone za blaža krivična dela, odnosno za ona za koja je predviđena kazna zatvora do 10 godina, dok su za teža krivična dela nadležna viša tužilaštva.

Tako je policija podnela krivične prijave protiv 91 osobe, od čega je 53 podnela osnovnim, a 38 višim tužilaštvima, prema podacima koji su do sada poslati KRIK-u.

„Vikend akcije“ policije

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević za KRIK kaže da ova, ali i brojne prethodne akcije hapšenja koje policija sprovodi poslednjih godina uvek imaju isti rezultat.

„Vi praznite neke fioke i objavite to u medijima. I tu se za njih akcija završila, jer cilj akcije nije da se suzbije kriminal, nego da se u medijima pokaže da policija nešto radi. I to se završava medijski.“

Prelević se pita kako je uopšte moguće sprovoditi akciju hapšenja tolikog broja ljudi.

„Valjda hapsite nekog ko uradi krivično delo, a ne – danas idemo da hapsimo, kao da idemo da sečemo badnjak“, komentariše on.

Činjenica da Tužilaštvo za organizovani kriminal nije učestovalo u ovih hapšenjima za Prelevića nije iznenađenje.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal zahteva da se na nekom predmetu radi duže, studioznije, da se pohvataju ozbiljne grupe i tako dalje. Ono ne služi za te ’vikend akcije’.“

Rat sa jednim klanom

Sudeći po imenima ljudi koji su uhapšeni, a koja su objavili provladini mediji, zaključuje se da ovo nije bila sveopšta akcija protiv kriminala, već da se država obračunava sa jednom grupom – škaljarskim klanom i njima pridruženim kriminalnim grupama.

Ministar Stefanović je hapšenje većeg broja članova ovog klana, za razliku od njihovih suparnika iz kavačkog klana, opravdao time što, kako je naveo, škaljarski klan navodno intenzivnije deluje u Srbiji.

Indicije da kavački klan ima jake veze u policiji Stefanović je odbacio kao „besmislene teorije“.

Ove veze su, međutim, isplivale u javnost nakon ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, kriminalca bliskog kavačkom klanu koji je ubijen 2016. godine. Objavljene su fotografije koje pokazuju da se družio sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko koji je blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Drugi istaknuti član kavačkog klana Davorin Baltić, koji je ubijen prošle godine, bio je kum policajki Mariji Nikolić.

Pročitajte detaljnije o ovoj temi.

Donirajte KRIK. Samo uz vašu pomoć možemo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

Comments are closed.