Reporteri bez granica: Medijske slobode u Srbiji u opadanju

Reporteri bez granica: Medijske slobode u Srbiji u opadanju

Sloboda medija u Srbiji opala je za sedam mesta u odnosu na prošlu godinu – od 180. zemalja na rang listi „Reportera bez granica“ Srbija je zauzela 66. mesto. Novinari u Srbiji izloženi su različitim pritiscima i javnim napadima, piše u izveštaju.

Piše: Bojana Pavlović

Medijske slobode u stalnom su opadanju od kad je u maju 2014. na vlast došao Aleksandar Vučić, bivši ministar za informisanje u vladi Slobodana Miloševića“, piše u ovogodišnjem izveštaju organizacije „Reporteri bez granica“.

Od 2014. Srbija je na rang listi pala za 12 mesta – sa 54. na 66.

Navodi se da su novinari u Srbiji izloženi finansijskim i uredničkim pritiscima. Oni koji kritikuju vlast čak su i mete javnih napada poput istraživačkih centara BIRN i CINS, nedeljnika „Vreme“ i dnevnog lista „Danas“.

Doneta su i tri zakona o slobodi informisanja koja ispunjavaju evropske standarde, ali nikad nisu stupila na snagu, piše u izveštaju.

Najbolje rangirana u regionu je Slovenija na 37. mestu. Jedno mesto iznad Srbije zauzela je Bosna i Hercegovina, dok je Hrvatska zabeležila pad u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 74. mestu. Kosovo se našlo na 82, Crna Gora na 106, a Makedonija na 111. mestu.

Norveška je najbolje rangirana zemlja u svetu po slobodi medija ove godine, a najgore Severna Koreja.

Pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, medijsko okruženje i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i kvalitet infrastrukture koja podržava medijsku produkciju.

Comments are closed.